Τοπικά

Νευροψυχολογικές παθήσεις για 400 με long Covid στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού

Στους 300-400 ανήλθαν όσοι νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και στη συνέχεια εμφάνισαν long covid με έμφαση, όμως, περισσότερο σε νευροψυχολογικά συμπτώματα, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που εκδήλωσαν συμπτώματα με το αναπνευστικό τους και χρειάστηκε να παρακολουθηθούν από τους γιατρούς ακόμη και επί έναν χρόνο.
Στη διατύπωση αυτή προέβη ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης στο πλαίσιο της έναρξης χθες των τετραήμερων εκδηλώσεων «Ημέρες Πνευμονολογίας» που διεξάγονται στο ξενοδοχείο «Ξενία».
Ο κ. Γουργουλιάνης ερωτηθείς για την εξέλιξη πλέον της πανδημίας απάντησε πως «το 90% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία μέσα από τα εμβόλια και τη νόσηση και ο ιός από τον περασμένο Ιανουάριο έχει γίνει ενδημικός. Στα Νοσοκομεία πλέον νοσηλεύονται άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω που εισάγονται για διάφορα άλλα προβλήματα και παράλληλα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός εκφυλίζεται και δεν αναμένεται να επιστρέψουμε στα όσα ζήσαμε πριν».
Ερωτηθείς για την παρουσία του κόσμου στους κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα, είπε ότι «οδηγούμαστε στην κανονική ζωή. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πάλι στις μάσκες».

Νευροψυχολογικά συμπτώματα
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως συνολικά στην περίοδο της πανδημίας νοσηλεύτηκαν στην Πνευμονολογική Κλινική 2.500 άτομα, ενώ long covid παρουσίασαν 300-400 άτομα που είχαν κυρίως νευροψυχολογικά συμπώματα. Ελάχιστοι, ίσως ένας με δύο, να παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα που να χρειάστηκε να παρακολουθούνται και επί έναν χρόνο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτή την περίοδο βλέπουμε ασθενείς που νομίζουν πως ό,τι έπαθαν, τους το προκάλεσαν τα εμβόλια ή ο κορωνοϊός. Οι άνθρωποι έχουν τρομοκρατηθεί πολύ. Κάνουμε υπερβολικά τεστ και φτιάχνουμε ανθρώπους που αισθάνονται άρρωστοι. Υπάρχει κόσμος που ακόμη προμηθεύεται κορτιζόνη και αντιβιοτικά στο σπίτι του για τον κορωνοϊό χωρίς να υπάρχει λόγος. Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι μεγάλες και θα τις βρούμε μπροστά μας».
Αναφερόμενος στην εμπειρία που αφήνει πλέον η πανδημία είπε πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για άλλες ασθένειες. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν πνευμονολογικές κλινικές στα Νοσοκομεία και να γίνουν προσλήψεις γιατρών. «σΤα μηχανήματα που αξιοποιήσαμε μέχρι πρότινος για τον κορωνοϊό, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση της φυματίωσης που υπάρχει. Έχουμε όλα τα ακριβά μηχανήματα και μπορούμε να εστιάσουμε σε άλλα λοιμώδη νοσήματα. Κάθε χρόνο έχουμε γύρω στους 12.000 θανάτους από τη ρύπανση και το κάπνισμα.
Επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να προβλέπουμε πράγματα, όπως συμβαίνει με ένα μοντέλο που έχει εκπονήσει καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας».

Το εμβόλιο
Για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά κορωνοϊού που αφορά στις υπομεταλλάξεις της όμικρον είπε πως η ισχυρή σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι και, όσοι είναι πάνω από 60 ετών. «Για τους κάτω από 60 ετών υπάρχει απλή σύσταση να εμβολιαστούν, εκτός και αν έχουν προβλήματα υγείας οπότε η σύσταση γίνεται ισχυρή. Τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία μνήμης. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τρία εμβόλια, μόλις νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά από λίγο ο οργανισμός παράγει αντισώματα και στο δεύτερο 24ωρο μπλοκάρεται ο ιός. Η ανοσία μνήμης λειτουργεί και με εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως η φυματίωση».

Η γρίπη
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως «τα δεδομένα μας από την Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο ήταν για φέτος πως η γρίπη έφτασε εκεί νωρίτερα, έκανε πολλές μολύνσεις, αλλά με ήπια νόσο. Κάτι αντίστοιχο αναμένουμε και στην Ελλάδα. Εμείς στην Πνευμονολογική Κλινική κάνουμε σε όσους έρχονται στην Κλινική με πυρετό ή με κρυολόγημα, ένα τεστ αντίστοιχο με αυτό του κορωνοϊού. Προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί η γρίπη και αυτό μπορούμε να το δούμε μέσα από τα τεστ που κάνουμε στους ασθενείς, όπως πράτταμε για τον κορωνοϊό. Για τη γρίπη δεν έχουμε αποκτήσει ανοσία γιατί φορούσαμε μάσκες. Ανοσία στη γρίπη έχει ένα 5-10%. Επίσης η γρίπη προσβάλλει και νεότερες ηλικίες και όχι μόνο ηλικιωμένους, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορωνοϊό. Οι ευάλωτοι και όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αυτή την περίοδο, ώστε να εκδηλωθεί η προστασία μετά από δύο εβδομάδες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το