Κόσμος

New York Times: Xάκερ «έκλεβαν» τα e-mails αξιωματούχων της ΕΕ επί 3 χρόνια – Τους παγίδευσαν μέσω Κυπρίων

Eπί τρία ολόκληρα χρόνια χάκερ «έκλεβαν» διπλωματικές επικοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Η παραβίαση ανακαλύφθηκε από την Area 1, μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται για την κυβερνοασφάλεια Area 1, η οποία θεωρεί ότι οι κυβερνοπειρατές ενεργούσαν για λογαριασμό των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων (Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας). «Με βάση μια υπερδεκαετή εμπειρία στην αντιμετώπιση κινεζικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο… δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκστρατεία αυτή συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση», είπε ειδικός της εταιρείας.
«Πολλοί κάνουν λόγο για εξελιγμένους χάκερς, αλλά δεν υπήρχε τίποτα πραγματικά περίπλοκο γι ‘αυτό», δήλωσε στoυς ΝYTimes ο Ορέν Φάλκοβιτς, διευθύνων σύμβουλος της Area 1.

Οι κυβερνοπειρατές «ψάρεψαν» Κύπριους διπλωμάτες
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι χάκερ το έκαναν στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” σε διπλωμάτες στην Κύπρο – όπου περιείχαν συνδέσμους που εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους.
Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν στη συνέχεια να πάρουν τους κωδικούς διπλωματών για το εσωτερικό διπλωματικό ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ, που ονομάζεται Coreu, επιτρέποντάς τους να διαβάζουν ανακοινώσεις που μοιράζονται τα 28 κράτη μέλη.

Ανησυχίες για Τραμπ, Κίνα, Ρωσία, Ιράν
Στα χιλιάδες μηνύματα στα οποία, είχαν πρόσβαση οι χάκερ, διπλωμάτες ανέφεραν τις ανησυχίες τους για την κυβέρνηση Τραμπ, για τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας, τον κίνδυνο αναβίωσης από το Ιράν του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Ένα από τα μηνύματα αυτά δείχνει Ευρωπαίους διπλωμάτες να περιγράφουν τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φινλανδία ως «επιτυχημένη (τουλάχιστον για τον Πούτιν)», σ’ ένα άλλο γίνεται λεπτομερής παράθεση και ανάλυση των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συνέκρινε τον «εκφοβισμό» του Τραμπ έναντι του Πεκίνο ως «αγώνα πυγμαχίας ελεύθερου στυλ χωρίς κανόνες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν επηρεάστηκαν από τις κυβερνοεπιθέσεις πληροφορίες που χαρακτηρίζονταν «εμπιστευτικές και απόρρητες».
Σύμφωνα με τους New York Tiimes οι χάκερ κατάφεραν επίσης να διεισδύσουν και στα δίκτυα του ΟΗΕ, αλά και σε υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών διαφόρων χωρών του πλανήτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το