Ελλάδα

New York Times: Αν η Ελλάδα δεν εκδώσει τους 8, ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση

Η Τουρκία και η Ελλάδα αναζωπύρωσαν την εδώ και δεκαετίες διαφωνία τους για την κυριαρχία ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου, μια διαμάχη που οι αναλυτές ερμηνεύουν ως κίνδυνο επιδείνωσης άλλων διπλωματικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, πέταξε πάνω από τα δύο αμφισβητούμενα νησιά την Τετάρτη, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια αιχμηρή απάντηση στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τρεις ημέρες νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια για την κυριαρχία των μικροσκοπικών νησιών από το 1996, όταν στρατιώτες και από τις δύο χώρες, προσγειώθηκαν πάνω τους προτού η διαμεσολάβηση υπό την εποπτεία της αμερικανικής ηγεσίας πείσει και τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως οι πρόσφατες επισκέψεις της Τουρκίας ήταν μία απάντηση στην απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα για την εμπόδιση της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Προειδοποιούν επίσης πως η διαμάχη κινδυνεύει να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου.

Η Τουρκία επίσης, έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης.

Ο Σινάν Ουλγκέν, Τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν πίστευε ότι η διαμάχη θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλες συνέπειες, γιατί για παράδειγμα, έρχεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για τις συνομιλίες πάνω στο Κυπριακό» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο καθηγητής.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει ενώ η τουρκική προεδρία δεν απαντά σε ερωτήσεις.

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση στα νησιά με την δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας, αλλά ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν είχε την αρμοδιότητα να απελάσει τους Τούρκους στρατιωτικούς ενάντια στην απόφαση του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε το πραξικόπημα του Ιουλίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. «Δηλώσαμε πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι διαφορετική από το ανεξάρτητο ελληνικό δικαστικό σώμα».

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει ένα δεύτερο αίτημα για την έκδοση των στρατιωτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το θέμα δεν έχει ξεπεραστεί από τη γείτονα χώρα, δήλωσε ο Σονέρ Καγκαπτάι, που ηγείται της τουρκικής έρευνας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, έναν πολιτικό ερευνητικό οργανισμό.

«Εάν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα, τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, κι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό αλλά και στρατιωτική κλιμάκωση κατά μήκος του Αιγαίου» δήλωσε ο Καγκαπτάϊ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το