Τοπικά

Το νερό της Κάρλας επιδρά αρνητικά στο σπανάκι – Προβληματισμός λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μικροκυστίνες

Σημαντικά ερωτηματικά για την καταλληλότητά του γεννά η χρήση του νερού της Κάρλας για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε πείραμα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την καλλιέργεια σπανακιού, διαπιστώθηκε πως το νερό είναι πλούσιο σε μικροκυστίνες που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του φυτού, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τη μεταφορά ουσιών στον άνθρωπο.

Η έρευνα εκπονήθηκε από την απόφοιτο του Τμήματος Ιχθυολογίας και νυν μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ευαγγελία Τσουμαλάκου και τα αποτελέσματά της τα παρουσίασε η ίδια χθες στην εκδήλωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «αειφόρος αγροτική παραγωγή και διαχείριση περιβάλλοντος» του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια ήταν η επίκουρος καθηγήτρια κ. Ευθυμία Λεβίζου.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ευαγγελία Τσουμαλάκου

Στο πλαίσιο της έρευνας που διήρκεσε τρεις μήνες πέρυσι, έγινε καλλιέργεια σπανακιού κατά τους φθινοπωρινούς μήνες με νερό πλούσιο σε κυανοτοξίνες με σκοπό τη μελέτη των επιδράσεών του σε μορφολογικές, ανατομικές και φυσιολογικές παραμέτρους των φυτών, όταν παρέχεται σε αυτά με ψεκασμό ή ριζοπότισμα. Το επιβαρυμένο νερό συλλέχθηκε από τη λίμνη Κάρλα που χαρακτηρίζεται από ευτροφικές συνθήκες και αυξημένες συγκεντρώσεις μικροκυστινών που έχουν ηπατοτοξική δράση.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα φυτά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, σε αυτά που λάμβαναν επιβαρυμένο νερό από τη λίμνη Κάρλα με ριζοπότισμα ή ψεκασμό, και αυτά που λάμβαναν νερό από το δίκτυο της ύδρευσης.

Όπως τόνισε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ευαγγελία Τσουμαλάκου, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην ανάπτυξη και της βιομάζας των φυτών που αρδεύονταν από την Κάρλα σε σχέση με τις αντίστοιχες της βρύσης. Ακόμη στις ίδιες ομάδες καταγράφηκαν σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις, από δύο έως έξι φορές περισσότερο, προσκολλημένων βακτηρίων στις επιφάνειες των φύλλων. Γενικότερα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, καθώς το φυτό μπορεί να μεταφέρει αυτές τις ουσίες μέσα από το ριζικό του σύστημα μέχρι το βρώσιμο σημείο. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κατανάλωση μικροκυστινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον άνθρωπο και αυτό συμβαίνει μέσα από τις ηπατοτοξίνες που μια κατηγορία αυτών είναι και οι μικροκυστίνες».

Συμπερασματικά, όπως αναφέρεται για την έρευνα, το πλούσιο σε μικροκυστίνες νερό της Κάρλας επιδρά αρνητικά σε αναπτυξιακές και φυσιολογικές παραμέτρους του σπανακιού, ιδιαίτερα, όταν παρέχεται με ριζοπότισμα, ενώ το βακτηριακό φορτίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο στην περίπτωση του ψεκασμού.

Η αειφόρος διαχείριση
Ο διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών κ. Γιώργος Νάνος επισήμανε πως οι έρευνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού δίνουν μεγάλη έμφαση στην αειφόρο διαχείριση της φυτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Άλλωστε βλέπουμε πως η αρνητική επίδραση της υπερβολικής λίπανσης, των βαρέων μετάλλων μπορεί να φτάσει μέχρι για τα αποδημητικά πουλιά. Πάντως για τα υπολείμματα των γεωργικών φαρμάκων βλέπουμε μέσα από τις μετρήσεις του αρμόδιου εργαστηρίου του Τμήματος ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται».

Συμπλήρωσε δε πως το μεταπτυχιακό με τη σημερινή του μορφή υπάρχει από το 2013, ενώ γενικά έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 1999, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούσαν 10-20 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το