Τοπικά

Νερό με χλωριόντα πίνει ο Βόλος -Στα “ύψη” οι τιμές (πίνακας)

Υψηλές συγκεντρώσεις χλωριόντων στο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε τιμές πάνω από το όριο 250mg/l, εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία δειγματοληψίας της ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Αύγουστο .
Οι τιμές σε 17 περιοχές κινήθηκαν στα «ύψη».
Σύμφωνα με το Δελτίο Παρακολούθησης Ποιότητας Πόσιμου Νερού, που αφορά τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία τα σημεία δειγματοληψίας που τα χλωριόντα βρέθηκαν πάνω από τα όρια είναι τα παρακάτω: Καλλιθέα 457, Αγιος Κωνσταντίνος 342, Πλατεία Ελευθερίας 344, Δημαρχείο 342, Αλυκές 440, ΜΕΤΚΑ πάρκο κοινόχρηστη βρύση 234 mg/l, Αγιος Σπυρίδωνας 227, Αγία Βαρβάρα 339, Νέα Δημητριάδα 278, Διμήνι 432, Γλαφυρές 321. Κοντά στο όριο ήταν αρκετά ακόμη σημεία δειγματοληψίας.
Να αναφερθεί ότι τα χλωριούχα (ή χλωριόντα) είναι ευρέως διαδεδομένα στη φύση σαν άλατα νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Προέρχονται από τη διάβρωση των βράχων.
Επειδή είναι πολύ ευκίνητα και ευδιάλυτα διεισδύουν στο έδαφος ή μεταφέρονται σε κλειστές δεξαμενές και τους ωκεανούς. Μπορεί όμως να προκύψουν από τη χρήση λιπασμάτων, από λύματα και βιομηχανικά απόβλητα ή διείσδυση θαλασσινού νερού σε παράκτιες περιοχές.
Δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σε υψηλές συγκεντρώσεις δίνουν στο πόσιμο νερό γλυφή γεύση. Η απότομη αύξηση των χλωριόντων στο νερό, αν δεν οφείλεται στην είσοδο θαλασσινού νερού, δείχνει πιθανή ρύπανση από λύματα και απαιτείται άμεση επιτόπια υγειονομική επιθεώρηση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το