Τοπικά

Νερό με αυξημένα χλωριόντα καταναλώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές του Βόλου

Υψηλές συγκεντρώσεις χλωριόντων στο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε τιμές πάνω από το όριο 250mg/l, εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία δειγματοληψίας της ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Δελτίο Παρακολούθησης Ποιότητας Πόσιμου Νερού, που αφορά τον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την περιοχή της Αισωνίας τα σημεία δειγματοληψίας που τα χλωριόντα βρέθηκαν πάνω από τα όρια είναι τα παρακάτω: ΜΕΤΚΑ πάρκο κοινόχρηστη βρύση 252 mg/l, Σαμπάναγα εκκλησία 266 mg/l, Α’ ΒΙΠΕ Παπαδόπουλος 269 mg/l, Β’ ΒΙΠΕ Πυροσβεστική 269 mg/l, Μελισσάτικα κοινόχρηστη βρύση πλησίον παιδικής χαράς 257 mg/l, Γλαφυρές κοινόχρηστη βρύση 294 mg/l. Επίσης, ακριβώς στο όριο των 250 mg/l βρέθηκε το νερό στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα έναντι της εκκλησίας, ενώ κοντά στο όριο ήταν αρκετά ακόμη σημεία δειγματοληψίας.

Να αναφερθεί ότι τα χλωριούχα (ή χλωριόντα) είναι ευρέως διαδεδομένα στη φύση σαν άλατα νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Προέρχονται από τη διάβρωση των βράχων.

Επειδή είναι πολύ ευκίνητα και ευδιάλυτα διεισδύουν στο έδαφος ή μεταφέρονται σε κλειστές δεξαμενές και τους ωκεανούς. Μπορεί όμως να προκύψουν από τη χρήση λιπασμάτων, από λύματα και βιομηχανικά απόβλητα ή διείσδυση θαλασσινού νερού σε παράκτιες περιοχές.

Δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σε υψηλές συγκεντρώσεις δίνουν στο πόσιμο νερό γλυφή γεύση. Η απότομη αύξηση των χλωριόντων στο νερό, αν δεν οφείλεται στην είσοδο θαλασσινού νερού, δείχνει πιθανή ρύπανση από λύματα και απαιτείται άμεση επιτόπια υγειονομική επιθεώρηση.

Η ρύπανση πρέπει να επιβεβαιωθεί και με άλλες μετρήσεις (μικροβιολογικές, αμμωνία, νιτρώδη).

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το