Κόσμος

Νεπάλ: Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν από τη συντριβή – «Δεν παρατήρησε τίποτα παράξενο»

Tα τελευταία δραματικά λεπτά προτού σημειωθεί ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα της τελευταίας 30ετίας στη μικρή χώρα των Ιμαλαΐων, το Νεπάλ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, που συνέβη το πρωί της Κυριακής, είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 68 επιβαίνοντες.

Όσο οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους ATR 72 της εταιρείας Yeti Airlines και ελπίζουν να βρουν απαντήσεις στα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν, έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα τελευταία λόγια του πιλότου.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος στο BBC, ο πιλότος της μοιραίας πτήσης δεν ανέφερε «τίποτα παράξενο» καθώς το αεροπλάνο πλησίαζε στο αεροδρόμιο.

«Τα βουνά ήταν καθαρά και η ορατότητα ήταν καλή. Υπήρχε ασθενής άνεμος όμως κανένα πρόβλημα με τον καιρό», σημείωσε ο Anup Joshi και πρόσθεσε ότι ο πιλότος ζήτησε αλλαγή από τον καθορισμένο διάδρομο 3 στον διάδρομο 1, κάτι που παραχωρήθηκε από το αεροδρόμιο.

«Μπορούμε να επιχειρήσουμε και από τους δύο διαδρόμους. Ήταν ”ατυχές” που το περιστατικό συνέβη μόλις 15 ημέρες αφότου το αεροδρόμιο άνοιξε και πάλι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το χρονικό της συντριβής

Το αεροσκάφος συνετρίβη περί τις 11:00 (τοπική ώρα· 07:15 ώρα Ελλάδας) και πήρε φωτιά.

Επιβάτης έκανε live στα social καταγράφοντας τη συντριβή:

Πρόκειται για το δυστύχημα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην ιστορία της χώρας, πίσω μόνο από εκείνο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν και οι 167 επιβαίνοντες Airbus A300 της Pakistan International Airlines έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη καθώς προσέγγιζε στο αεροδρόμιο της Κατμαντού.

Η στιγμή της συντριβής:

 

Στο αεροσκάφος που συνετρίβη χθες, παρότι ο καιρός ήταν καλός, επέβαιναν 57 υπήκοοι Νεπάλ, 5 υπήκοοι Ινδίας, 4 υπήκοοι Ρωσίας, 2 υπήκοοι Νότιας Κορέας και από 1 της Αργεντινής, της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζητούμενο της σημερινής επιχείρησης, που διακόπηκε χθες λόγω του σκότους, είναι να ανασυρθούν τα πτώματα πέντε θυμάτων, καθώς και να εξακριβωθεί η τύχη των υπολοίπων. 63 πτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Θα παραδοθούν στις οικογένειές τους μετά την ταυτοποίηση και τη νεκροψία-νεκροτομή.

 

Οι αρχές δημιούργησαν επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα και θα προτείνει μέτρα για την αποφυγή της επανάληψης ανάλογων τραγωδιών.

Από το 2000, στο Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους στις συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων σχεδόν 350 άνθρωποι. Στη χώρα της Ασίας βρίσκονται οκτώ από τα πιο ψηλά βουνά στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, ενώ οι απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες.

Το βίντεο, το οποίο κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινά με πλάνα των επιβατών που κάθονται μέσα στο αεροπλάνο και την πόλη από κάτω που φαίνεται από το παράθυρο καθώς το αεροπλάνο κάνει κύκλους πριν από την προσγείωση. Ξαφνικά ακούγεται μια έκρηξη και η οθόνη γίνεται άνω-κάτω. Τα τελευταία δευτερόλεπτα δείχνουν πυρκαγιά έξω από το παράθυρο και ακούγονται κραυγές επιβατών.

Η κυβέρνηση κηρύσσει μονοήμερο εθνικό πένθος

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής μετά το αεροπορικό δυστύχημα στην Ποχάρα αποφάσισε να τηρηθεί μονοήμερο εθνικό πένθος τη Δευτέρα για να θρηνήσει το θάνατο δεκάδων επιβατών και μελών του πληρώματος.

Ομοίως, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για τη διερεύνηση της συντριβής. Η επιτροπή έχει συσταθεί υπό τον συντονισμό της πρώην γραμματέα Nagendra Ghimire για να εντοπίσει την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους και να αποτρέψει τέτοια ατυχήματα στο μέλλον.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το