Τοπικά

Νέους ενοίκους αναζητούν δύο εμβληματικά κτήρια του Βόλου

Δύο εμβληματικά κτήρια του Βόλου αναζητούν πλέον τους νέους ενοίκους τους, καθώς οι χρήσεις για τις οποίες είχαν εκμισθωθεί για χρόνια, άλλαξαν. Πρόκειται για το κτήριο της Τράπεζας Ελλάδος, που από τις 24 Ιουνίου φέτος σταμάτησε τη λειτουργία της στον Βόλο και το κατάστημα της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που σταμάτησε να λειτουργεί το 2013, όταν και η Τράπεζα είχε συγχωνευτεί με την Alpha.

Για το εμβληματικό κτήριο της πόλης με όψεις τόσο επί της οδού Ιάσονος όσο και επί της Αργοναυτών έχει εκφράσει ενδιαφέρον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στην Σύγκλητο του Ιδρύματος, με την προοπτική να στεγαστούν σ’ αυτό διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, που σήμερα στεγάζονται στο κτήριο Παπαστράτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πανεπιστήμιο είναι διατεθειμένο να προσφέρει το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ για την αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου. Το κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος στον Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που χτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα.

Το παραλιακό οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε το κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος, αγοράστηκε το 1930 και εκεί οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους για ένα κτήριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά και πιστό στο κτηριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν. Το διατηρητέο κτήριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτήρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955, αλλά και τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε η πόλη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου.

Το κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας
Στη γωνία των οδών Ηπείρου και Ιάσονος βρίσκεται άλλο ένα εμβληματικό κτήριο, που σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και προκαλεί με την εικόνα αθλιότητας που παρουσιάζει. Εκεί στεγαζόταν επί χρόνια το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στον Βόλο. Είχε αρχίσει τη λειτουργία του το 1917 σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στη διασταύρωση των οδών Ιάσονος και Ηπείρου. Στεγαζόταν για πολλά χρόνια σε διώροφο κτήριο με υπόγειο. Στο ισόγειο λειτουργούσε το κατάστημα και στον άνω όροφο ήταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Πρώτος διευθυντής του καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας ήταν ο Κωνσταντίνος Δονδολίνος, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την 21η Απριλίου 1944, στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Δημητριάδος, μαζί με τους δύο γιους του, τον 24χρονο Αλέκο και τον 21χρονο Νίκο. Στον άνω όροφο του κτηρίου, ο Αλέκος Δονδολίνος, εν γνώσει του πατέρα του, είχε στήσει μία αντιναζιστική γιάφκα. Στις γραφομηχανές της Τράπεζας δακτυλογραφούνταν ανακοινώσεις και διάφορα αντιστασιακά έντυπα. Το ραδιόφωνο του καταστήματος λειτουργούσε στη σοφίτα του κτηρίου και από εκεί διαδίδονταν τα νέα σε όλη την πόλη. Μάλιστα, το όνομα του Κωνσταντίνου, του Αλέξανδρου και του Νικόλαου Δονδολίνου δόθηκε αργότερα σε οδό στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου. Το 1957 κατεδαφίζεται λόγω πολλών ζημιών από τον σεισμό και ανεγέρθηκε νέο. Την ανέγερση ανέλαβε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτων Κώστας Κιτσίκης. Τα επόμενα χρόνια το κατάστημα φιλοξενεί τις τραπεζικές δραστηριότητες της Εμπορικής τράπεζας. Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη την 16η Οκτωβρίου 2012, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής τράπεζας μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank, ενώ την 28η Ιουνίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση, δι’ απορροφήσεως της Εμπορικής Τράπεζας. Από τότε που το κατάστημα έβαλε λουκέτο, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να το μισθώσουν. Πρόκειται για χώρο 1.247 τετραγωνικών μέτρων σε τρία επίπεδα, ενώ το ενοίκιο ανέρχεται στις 9.500 ευρώ. Σήμερα η εξωτερική εικόνα του κτηρίου κάθε άλλο θυμίζει το μακρινό ιστορικό του παρελθόν και αναγκαίος είναι τουλάχιστον ο εξωτερικός του καθαρισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το