Οικονομία

Νέους… εκατομμυριούχους ανακάλυψαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ τον Μάιο

sdoe

Φοροδιαφυγή ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ αποκάλυψε το ΣΔΟΕ μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Είναι εντυπωσιακό ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών εντοπίσθηκε αδήλωτο εισόδημα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ σε έναν αρχιτέκτονα, ενώ σε έναν δικηγόρο μετά το άνοιγμα ακόμα και των θυρίδων βρέθηκαν 5,1 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στην εφορία. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι ανωτέρω θα φορολογηθούν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή και συγκεκριμένα από 42% έως 45%, θα τους επιβληθούν πρόστιμα καθώς και ποινικές διώξεις. Ωστόσο οι ανωτέρω δεν ανησυχούν πλέον τόσο πολύ.

Ή διαφορετικά, ανησυχούν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Ακόμα και αυτοί που έχουν πιαστεί στην «τσιμπίδα» του νόμου μπορούν, καταβάλλοντας ένα 30% επί του ποσού που απέκρυψαν, να γλιτώσουν τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τις ποινικές διώξεις.

Παρακάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

• Αρχιτέκτονας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 9,3 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Φωτογράφος δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 3,8 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Φυσικό πρόσωπο, μη επιτηδευματίας, προσαύξησε την περιουσία του 177.150 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά τα έτη 2001 έως 2010 κατά 1,19 εκατ. ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Καθηγητές ΑΕΙ για τις χρήσεις 2008 – 2012 απέκρυψαν εισοδήματα από επιδόματα συνολικού ύψους 1,45 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

• Επιχείρηση στον χώρο της εστίασης απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 1,32 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

• Εμπορος σπόρων για τις χρήσεις 2011 και 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 536.245 ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Εμπορος γεωργικών φαρμάκων για τις χρήσεις 2011 και 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 527.405, ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Ιατρός δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία αξίας 102.194 ευρώ προσαυξάνοντας αντίστοιχα την περιουσία του. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Επιχείρηση ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για ακίνητα συνολικής αξίας 14,12 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

• Επιχείρηση του τουριστικού τομέα με δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης, δεν δήλωσε από πώληση ακινήτων ποσά συνολικού ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

• Υπεράκτια εταιρεία, με έδρα το Κρανίδι, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 3,16 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών.

• Δικηγόρος προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 5,8 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από άνοιγμα των θυρίδων, την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

• Υπεράκτια εταιρεία υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 894.909 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το