Οικονομία

Νέος τρόπος υπολογισμού κύριων & επικουρικών συντάξεων

sintaxiouxoi

Σαρωτικές αλλαγές με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους φέρνει το νομοσχέδιο που έχει στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί και να μειωθεί η δημοσιονομική δαπάνη για τις συντάξεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων που πέρυσι άγγιξε το 1,8% του ΑΕΠ, εισάγεται ριζικά νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης, των εισφορών και του εφάπαξ.

Από τις προωθούμενες αλλαγές στην κύρια σύνταξη πλήττονται κυρίως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλές συντάξιμες αποδοχές και χρόνο ασφάλισης από 20ετία και άνω, που θα ανοίξουν από φέτος την πόρτα της εξόδου στη σύνταξη. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι νέες συντάξεις, ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες, θα είναι μεσοσταθμικά μειωμένες κατά 15% με τις απώλειες να διευρύνονται όσο απομακρύνεται κανείς από την 20ετία και προσεγγίζει την 35ετία.

«Το νέο σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων» τόνισε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Διασώζονται όσοι αποχωρούν με λίγα χρόνια ασφάλισης (με 15ετία ή μέχρι 20 έτη στα 67) και χαμηλούς μισθούς.

Μεγάλοι χαμένοι

Με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι είναι:

  • Ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών και υψηλόμισθοι του ΙΚΑ κοντά στην 35ετία.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που φεύγουν με 35ετία και εισφορές σε υψηλές κατηγορίες (π.χ. από την 4η και πάνω). Κυρίως πλήττονται έμποροι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ που είχαν και το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ εκτός της ανταπόδοσης των εισφορών.
  • Επιστήμονες του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) με υψηλές εισφορές (μονοσυνταξιούχοι) και 35ετία.
  • Ασφαλισμένοι με 25ετία και άνω που αποχωρούν με μειωμένη – πρόωρη σύνταξη (κυρίως μισθωτοί ΙΚΑ, ΔΕΚΟ – Τραπεζών) και διπλοσυνταξιούχοι με περισσότερα από 20 χρόνια στον δεύτερο φορέα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, οι μειώσεις των νέων συντάξεων προκύπτουν κυρίως επειδή ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και επειδή εφαρμόζονται τμηματικά νέοι συντελεστές αναπλήρωσης. Ο νόμος προβλέπει πως το νέο σύστημα θα ισχύσει αμέσως για όλους (μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, ναυτικούς) όσοι συνταξιοδοτηθούν από φέτος, με τριετή περίοδο προσαρμογής. Το 2016 αν το ποσό της νέας σύνταξης υπολείπεται του ποσού που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς κατά 20% και άνω, το ήμισυ της διαφοράς θα δίνεται ως «προσωπική διαφορά». Αντίστοιχα το 2017 ο δικαιούχος θα εξασφαλίζει το ένα τρίτο (1/3), και το 2018 το 1/4.

Η νέα παροχή θα είναι το άθροισμα της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Στόχος είναι το σταθερό για όλους ποσό της εθνικής σύνταξης (στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος – 384 ευρώ για φέτος) να αποτελέσει το «εργαλείο» της αναδιανομής υπέρ των χαμηλόμισθων και όσων φεύγουν με λίγα χρόνια δουλειάς.

Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών όλου του ασφαλιστικού βίου και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Για τα πρώτα 15 χρόνια ο συντελεστής είναι 0,8% κατ’ έτος. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92% και φτάνει σταδιακά στο 2% για τα 39 χρόνια και άνω.

Το σχέδιο νόμου εισάγει και νέα πλαφόν στα 2.300 ευρώ (6πλάσιο της εθνικής σύνταξης) για μια κύρια σύνταξη και 3.000 (8πλάσια της εθνικής σύνταξης) για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ
Οι αυξήσεις στις εισφορές, 8% έως 10% οι μειώσεις στο εφάπαξ

Ολική ανατροπή έρχεται για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ανεξάρτητα απασχολουμένων, ενώ προτείνεται η αύξηση για μία 3ετία και των ασφαλίστρων στην επικουρική, ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις. Από το 2017 ελευθεροεπαγγελματίες και επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Επιπρόσθετα θα επιβαρύνονται με ασφάλιστρα 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και 4% για εφάπαξ (όσοι έχουν). Οι αυξήσεις ξεκινούν από όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και άνω (παλαιοί ασφαλισμένοι στη δεύτερη ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ), ενώ τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που ανήκουν στην εισοδηματική κατηγορία των 20.000-70.000 ευρώ. Για παράδειγμα, όσοι περάσουν από την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία (14η) στο ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υποστούν αύξηση 223%. Ωφελημένοι θα βγουν όσοι δηλώνουν μέσο μηνιαίο εισόδημα κοντά στα 800 ευρώ, αφού θα έχουν μείωση.

Ο κίνδυνος
Επειδή το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κοντά στα 7.500 ευρώ, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το νέο ενιαίο Ταμείο δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα εσόδων. Στα… κεραμίδια είναι και οι δικηγόροι, που βλέπουν το ασφάλιστρό τους να εκτοξεύεται στο 38,45% για σύνταξη, εφάπαξ και Υγεία, με αποτέλεσμα ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ να χρεώνεται με 7.690 ετήσιες εισφορές, κάποιος με 30.000 να οδηγείται στα 11.535 ευρώ, ενώ νομικός με εισόδημα 50.000 ευρώ θα καταβάλλει 19.225 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε την Παρασκευή πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα «μπλοκάκια» ώστε να πληρώνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί (στο 6,5% του εισοδήματός τους), ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της κατώτατης υποχρεωτικής ασφαλιστικής κλάσης για νέους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες από τα 117 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο στα 93 όπως προβλέπεται για τους αγρότες.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο προσανατολίζεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις της ηγεσίας του ΔΣΑ για κατάργηση του εφάπαξ των δικηγόρων και ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, ώστε οι εισφορές του κλάδου να μην ανέβουν υπέρογκα.

Δυσβάστακτες είναι οι αυξήσεις και για τους αγρότες που φτάνουν φέτος στο 42%, ενώ από το 2017 αυξάνονται ξανά και συνδέονται με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα.

Το «κατώφλι» του εισοδήματος ορίζεται στα 468 ευρώ τον μήνα (80% του κατώτατου μισθού) και η κατώτατη εισφορά διαμορφώνεται σε 14% το 2017 (65 ευρώ), σε 17% το 2018 (80 ευρώ) και 20% από (93 ευρώ) το 2019.

Σταδιακά αυξάνονται και οι εισφορές υπέρ κλάδου υγείας. «Μοντέλο» ΙΚΑ εφαρμόζεται σταδιακά για όλους τους μισθωτούς (20% εισφορές για σύνταξη επί των πάσης φύσεως αποδοχών), ενώ προβλέπεται αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα για μία 3ετία, ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις. Για την ίδια περίοδο (μέχρι και το 2018) οι εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων ανεβαίνουν στο 7,5% επί του εισοδήματος για την επικούρηση.

Επέκταση
Στο «μέτωπο» του εφάπαξ το νομοσχέδιο επεκτείνει τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1-1-1993) και στους παλαιούς, δηλαδή σε όλους όσοι δικαιωθούν από εδώ και στο εξής για το βοήθημα αλλά και επί των 61.500 εκκρεμών αιτήσεων. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 80 εκατομμύρια ευρώ με «ψαλίδι» 8-10% στο εφάπαξ.

Νέος τρόπος υπολογισμού (και για τις εκκρεμείς αιτήσεις) έρχεται για την επικουρική με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, που δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Χαμένοι είναι τραπεζοϋπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων και κατηγορίες εμποροϋπαλλήλων που βγαίνουν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και όσοι αποχωρούν με 35ετία, αφού πλέον ο συντελεστής αναπλήρωσης μόλις αγγίζει το 16%. Νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια έρχονται για το ΕΚΑΣ, σε εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2019.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το