Τοπικά

Νέος χωρικός σχεδιασμός για να μην έχουμε άλλο Μάτι

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι επανέφερε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την ανάγκη πρόληψης των φαινομένων φυσικών καταστροφών. Στο πανελλήνιο συνέδριο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπήρξε ειδική θεματική ενότητα για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και πώς μπορεί να οργανωθεί η πολιτεία απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.
«Το ζήτημα της πρόληψης και των μέτρων αντιμετώπισης των πλημμυρών και των πυρκαγιών έχει κάνει μια ολική επαναφορά αυτή την περίοδο, μετά τα όσα συνέβησαν στο Μάτι. Το θέμα είναι πως εμείς τα έχουμε πει όλα αυτά εδώ και 30 χρόνια», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος έχει γράψει σειρά άρθρων για τα θέματα αυτά και συμμετείχε με εισήγηση στο συνέδριο. «Οι οικισμοί στην Ελλάδα δεν έχουν την παλιά όψη, όπου οι κάτοικοι ήταν μόνο παραγωγοί και προστάτευαν τους χώρους τους. Τώρα οι οικισμοί είναι καθαρά τουριστικοί και το μόνο ενδιαφέρον των χρηστών είναι να κτίσουν. Αυτή η αλλαγή μοντέλου, που μετέτρεψε τους οικισμούς από χωριά και παραγωγικούς χώρους, σε τουριστικούς τόπους, έκανε το περιβάλλον ξέφραγο αμπέλι και τα περιστατικά πυρκαγιών να πυκνώνουν», τόνισε ο καθηγητής. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

«Στην Ελλάδα έχουμε δώσει όλο το βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, όπως θα έπρεπε. Η καταστολή απαιτεί συντονισμό υπηρεσιών, που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μέσω ενός για παράδειγμα υφυπουργείου ή άλλου φορέα. Από το 1990 το ζητάμε αυτό. Ο συντονισμός χρειάζεται πολλή προσπάθεια, συνέργεια, συνεργασία και συνέπεια και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνει άμεσα. Κάνουμε υποδομές, που δεν χρησιμεύουν, γιατί δεν υπάρχει συντονισμός. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα οργανωτικής λειτουργίας στη χώρα». Ο ομότιμος καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να αναβαθμίσουμε τον πήχη οργανωτικά ως χώρα και έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι. Πυρκαγιές συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, αφού λόγω κλιματικής αλλαγής το φαινόμενο επεκτείνεται. Στο Μάτι συνέτρεξαν τρεις παράγοντες, δηλαδή ήταν ακτή, δάσος και κατοικημένη περιοχή. Και στον Παγασητικό κόλπο έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι πως όλοι μαντρώνουν τις ιδιοκτησίες τους στις ακτές και ο πληθυσμός, όταν χρειαστεί διόδους διαφυγής, δεν θα τις βρει. Έχουμε νομοθεσίες για αυτά τα θέματα, που δεν εφαρμόζονται. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Στην Ελλάδα μόνο ένα 10%, βαριά ένα 20% των νόμων στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία, εφαρμόζονται».

«Η αύξηση των αιτιών για μεγάλες πυρκαγιές και η αδράνεια του συστήματος πρόληψης και καταστολής αυτών των φαινομένων οδηγούν στην ανάγκη αναβάθμισης του πολεοδομικού, χωροταξικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον σχεδιασμό του αστικού, παράκτιου, ορεινού, αγροτικού χώρου για μια νέα χωρική κατάσταση, για να διευκολύνονται οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί», κατέληξε ο κ. Μπεριάτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το