Τοπικά

Νέος αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Όθρυ

Ένας ακόμη αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 34,8 MW στις θέσεις Κοτρώνι, ∆ιχάλα, Ξεροβούνι, Μεσοβούνι και Κακόγρικο των ∆.Ε. Αλµυρού και Ανάβρας, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει από ιδιωτική εταιρεία. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στη Γραµµατεία του Περιφερειακού Συµβουλίου Θεσσαλίας, και μεταβιβάστηκε στον Δήμο Αλμυρού προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του (7μ.μ.) συνεδρίαση να διατυπώσει γνώμη επ’ αυτής.

Το υπό µελέτη έργο αποτελείται από τρία γήπεδα τοποθέτησης των ανεµογεννητριών µε συνολική εγκατεστηµένη ισχύ 34,8MW. Το έργο θα εκµεταλλεύεται το υψηλό αιολικό δυναµικό σε ορεινή περιοχή των ∆.Ε. Ανάβρας και Αλµυρού µε την εγκατάσταση 11 ανεµογεννητριών (Α/Γ), εκ των οποίων οι 8 θα είναι ισχύος 3 MW και οι υπόλοιπες 3 θα είναι ισχύος 3,6 MW. Το ύψος του πυλώνα θα είναι 91m και η διάµετρος των πτερυγίων ίση µε 117 m. Η σύνδεση του πάρκου πρόκειται να γίνει µε γειτονικό και θα καταλήγει στην γραµµή υψηλής τάσης από Λάρισα προς το Νότο.
Πιο συγκεκριµένα το ΑΣΠΗΕ πρόκειται να κατασκευαστεί ανατολικά του οικισµού της Ανάβρας στον ορεινό όγκο της Όθρυος στη θέση Κοτρώνι, ∆ιχάλα, Ξεροβούνι, Μεσοβούνι, Κακόγρικο των ∆.Ε. Ανάβρας και Αλµυρού. Τα γήπεδα εγκατάστασης χωροθετούνται εντός των ορίων των ∆.Ε. Ανάβρας και Αλµυρού και πιο συγκεκριµένα εντός των Κοινοτήτων Ανάβρας και Κωφών.
Η ενέργεια που θα παράγεται από τις Α/Γ θα καταλήγει µε υπόγειο καλώδιο στο µετασχηµατιστή του Α/Π και από εκεί και πάλι µε υπόγεια καλωδίωση θα καταλήγει στο σηµείο σύνδεσης υφιστάµενου λειτουργούν πάρκου. Από εκεί θα συνδέεται µε την γραµµή υψηλής τάσης από Λάρισα προς νότο. Το συνολικό µήκος της υπόγειας καλωδίωσης που απαιτείται είναι ίσο µε 19.8km εκ των οποίων τα 8250m αφορούν στην εξωτερική διασύνδεση του πάρκου.

Συσχέτιση του έργου µε άλλα έργα
Σύµφωνα µε τον χάρτη της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην περιοχή µελέτης υπάρχει ένα Α/Π το οποίο λειτουργεί από το 2001 και τρία Α/Π µε άδεια παραγωγής.
Το προτεινόµενο έργο χωροθετείται εντός Περιοχής Αιολικής Καταλληλότητας (Π.Α.Κ.).
Βρίσκεται εντός περιοχής Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) του δικτύου Natura 2000 και πιο συγκεκριµένα εντός της Ζ.Ε.Π. Όρος Όθρυς, Βουνά Γκούρας και Φαράγγι Παλαιοκερασιάς (GR1430006). Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός Ζ.Ε.Π. της ορνιθοπανίδας της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ύστερα από σύνταξη Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης.
Σύµφωνα µε την περιγραφή της ΣΠΠΕ είναι ορεινή περιοχή µε πολλά απόκρηµνα φαράγγια, ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις, που καλύπτεται από εκτεταµένα δρυοδάση περιφερειακά των ψηλότερων κορυφών, θαµνώνες και λιβαδικές εκτάσεις στα ψηλότερα σηµεία. Τοπικά υπάρχουν συστάδες µε ώριµα πουρνάρια και αριές ενώ στα υψηλότερα τµήµατα υπάρχουν ελατοδάση και εκτάσεις όπου κυριαρχεί το αρκουδοπούρναρο. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία και η δασοκοµία. Η περιοχή είναι σηµαντική, κυρίως για αναπαραγόµενα αρπακτικά πουλιά και είδη των φυλλοβόλων δασών.
Ως προς τα είδη των θηλαστικών που παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν στην περιοχή έρευνας κρίνεται πως η κατασκευή και η λειτουργία του πάρκου, δεν δύναται να προκαλέσει σηµαντική ή µόνιµη διατάραξη ή δυσµενή επίπτωση.

Μέτρα αντιµετώπισης των πιθανών επιπτώσεων
-Εγκατάσταση οπτικού συστήµατος αυτοµατοποιηµένης παύσης των ανεµογεννητριών
-Θέσεις ξεκούρασης ή επόπτευσης
-Παύση λειτουργίας του αιολικού πάρκου σε συνθήκες περιορισµένης ορατότητας λόγω νέφωσης και εξαιρετικά αντίξοων καιρικών συνθηκών.
-Φωτισµός στο αιολικό πάρκο
-Υπογειοποίηση καλωδίων
-Αποµάκρυνση νεκρών ζώων µε προϋποθέσεις
-Μη ταύτιση των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης µε κρίσιµες περιόδους για την πανίδα της περιοχής
-Βαφή πτερυγίου ανεµογεννητριών µε µαύρο χρώµα.
-Πλήρης παύση λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων περιόδων
-Αποκατάσταση της πέριξ περιοχής
-Παρακολούθηση πιθανών επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Με επιτυχία η ημερίδα για τον ρόλο και τη σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για τη ζωική παραγωγή

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του έργου OliveFeed «O ρόλος και η σημασία των παραπροϊόντων ελιάς για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Απεργία από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος Μαουσίδης Σεραφείμ, ο Γεν. Γραμματέας Πρεμέτης Παύλος καθώς και όλο το ΔΣ του…

4 Δεκεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι νέες τιμές των διοδίων από 1η Ιανουαρίου

Πιο «τσουχτερό» γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το κόστος μετακίνησης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Οι…

4 Δεκεμβρίου 2023

Διημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης «Θέατρο και δημοκρατία: εκπαιδευτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»

Η δημοκρατία, όπως σημειώνει ο Dewey (2016)1, «είναι πρωτίστως ένας τρόπος του κοινωνικού ζην, μιας…

4 Δεκεμβρίου 2023

Δράση της ΤΟΜΥ Αγριάς στο Γηροκομείο Βόλου

Οι επαγγελματίες υγείας κα Γάτου Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας) και η κα Λαδέρη Βασιλική (Κοινωνική Λειτουργός…

4 Δεκεμβρίου 2023

Eπίσκεψη του Συλλόγου Θαλασσαιμίας σε σχολεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίa

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας συμμετέχει στο Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του…

4 Δεκεμβρίου 2023