Τοπικά

Νέοι μαγειρεύουν για τους άπορους στο Σπίτι Γαλήνης Αγίου Κωνσταντίνου

Με τις ηλικιωμένες εθελόντριες γυναίκες να διστάζουν, λόγω κορωνοϊού, να βγουν από τα σπίτια τους και να μην μπορούν να συνδράμουν στην παρασκευή του συσσιτίου, δράση έχουν αναλάβει οι νέοι, οι οποίοι μαγειρεύουν και προσφέρουν τις δωρεάν μερίδες φαγητού στους άπορους, για να εξυπηρετηθούν.

Στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στους 90 είναι οι άποροι, που καθημερινά λαμβάνουν δωρεάν φαγητό από το Σπίτι Γαλήνης.
Μέχρι και πριν την εκδήλωση της πανδημίας εθελόντριες προσέρχονταν στις εγκαταστάσεις του Σπιτιού Γαλήνης και μαγείρευαν, παρασκεύαζαν και βοηθούσαν στη διάθεση των δεκάδων μερίδων φαγητού.
Μετά, όμως τις καταιγιστικές εξελίξεις με τον κορωνοϊό, οι ηλικιωμένες ως επί το πλείστον γυναίκες, θα πρέπει να προφυλαχθούν και δεν μπορούν να προσέλθουν στο Σπίτι Γαλήνης. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και σε όλα σχεδόν τα ενοριακά συσσίτια. Όμως προέκυψε το ενδιαφέρον από μια ομάδα νέων, που θέλησαν να αναλάβουν αυτοί το μαγείρεμα του φαγητού.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε ότι αρχικά όλοι οι άποροι θα λάμβαναν μαγειρεμένο φαγητό και όχι ξηρά τροφή, όπως συμβαίνει με άλλους ναούς, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, της ύπαρξης δηλαδή κάποιων νέων να προσφέρουν.
Έτσι εδώ και περίπου δέκα μέρες δύο απόφοιτοι μαγειρικής, μαζί με άλλους φοιτητές, έχουν ενεργοποιηθεί, δείχνοντας την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Ήταν μια σημαντική πράξη κοινωνικής προσφοράς, καθώς οι δεκάδες άποροι εξασφαλίζουν το ζεστό μαγειρεμένο φαγητό.

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Καλλίνικος επισήμανε πως «οι εθελόντριες γυναίκες ήθελαν να έρθουν στο Σπίτι Γαλήνης, για να μαγειρέψουν, όμως εμείς τις αποτρέψαμε, καθώς έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους και να προφυλαχθούν. Εμείς είχαμε την ευκαιρία και την ευλογία από τους κύκλους φοιτητών, που λειτουργούμε, να έχουμε δύο νέους, που σπούδασαν μαγειρική και οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο μαγείρεμα του φαγητού για το Σπίτι Γαλήνης. Επίσης τους βοηθούν και δύο φοιτητές, που μοιράζουν φαγητό. Όλοι τους τηρούν ευλαβικά τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά δραστηριοποιούνται πέντε νέοι, που βοηθούν εναλλάξ σε ομάδες. Επίσης κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει κάποια από τις νεότερες εθελόντριες γυναίκες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι νέοι αρχικά μαγείρευαν για 90 άπορους, αλλά πλέον μαγειρεύουν για τους μισούς από αυτούς, καθώς οι υπόλοιποι λαμβάνουν ξηρά τροφή. Όλοι οι νέοι ανήκουν στην πνευματική οικογένεια της ενορίας και ήδη ενεργοποιούνται και σε άλλες δράσεις της Μητρόπολης, όπως είναι οι κατασκηνώσεις.

Αναφορικά με την επάρκεια σε τρόφιμα, ο π. Καλλίνικος επισήμανε πως «αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μέρα με τη μέρα. Πάντως δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα και το κουράγιο».
Επισημαίνεται πως η μοναδική κυριακάτικη θεία λειτουργία στον Βόλο πραγματοποιείται στον Άγιο Κωνσταντίνο, με κλειστές βέβαια τις πόρτες για τους πιστούς. Ο ναός διαθέτει εδώ και καιρό την τεχνολογική υποδομή για τη μετάδοση της θείας λειτουργίας μέσα από το youtube.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το