Τοπικά

Νέοι αγρότες κινδυνεύουν με απένταξη από πρόγραμμα

Με κίνδυνο απένταξης κινδυνεύουν νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι από το πρόγραμμα του 2018, καθώς θα πρέπει να καταθέσουν τον φάκελο για να λάβουν την επιχορήγηση της β’ δόσης με την απαιτούμενη άδεια σταυλικών εγκαταστάσεων, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να εκδώσουν, αφού η προθεσμία για τη νομιμοποίησή τους έληξε στις 30 Ιουνίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση του ζητήματος, ωστόσο αν η ψήφισή του δεν γίνει σύντομα ή δεν δοθεί νέα παράταση, τότε οι νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα χάσουν τη χρηματοδότηση.

Πάντως, στη Μαγνησία, όσοι φάκελοι κατατέθηκαν εντός της προθεσμίας για την έκδοση άδειας σταυλικών εγκαταστάσεων έχουν τακτοποιηθεί, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Νίκ. Λιάνο.
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως «δεν γνωρίζει αν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν εκκρεμότητα με την κατάθεση των φακέλων τους για την έκδοση άδειας λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων. Πιθανόν ένας αριθμός κτηνοτρόφων λόγω οικονομικών προβλημάτων να μην έχει προχωρήσει τη διαδικασία και να περιμένει να δοθεί παράταση στον νόμο ώστε να καταφέρουν να λάβουν την επιδότηση» προσέθεσε ο ίδιος.

Την έκδηλη ανησυχία τους μεταφέρουν μελετητές που συντάσσουν τους φακέλους των νέων αγροτών για να λάβουν τις δόσεις από το πρόγραμμα του 2018, τονίζοντας πως «αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν την άδεια των σταυλικών εγκαταστάσεων. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν είτε την ψήφιση νέου νόμου ή να δοθεί νέα παράταση τον παλιό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η «χρηματοδότηση θα χαθεί» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Να αναφερθεί ότι στο σχέδιο νόμου, με τον οποίο δινόταν παράταση έως 30 Ιουνίου 2019 για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις 30.6.2019. Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν, αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου, και ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθεί η άδεια διατήρησης της παραγράφου 2».

Ποσοστό επιχορήγησης 100% και έως 22.000 ευρώ
Να αναφερθεί ότι το βασικό ποσό ενίσχυσης είναι 17.000 ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν φυτική-μικτή παραγωγική κατεύθυνση και θα φτάνει τις 22.000 ευρώ για εκμεταλλεύσεις στη ζωική παραγωγή (+2.500€) και για περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή μικρά νησιά (+2.500€).
Το ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται σε τουλάχιστον 2 δόσεις, με την 1η δόση (έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται μετά την ορθή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμευτικών στόχων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το