Πολιτισμός

Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» με χαρά παρουσιάζει μια νέα έκδοσή της με το νέο βιβλίο του πρώην γ.γ. της Εστίας κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά με τίτλο «Η Νέα Ιωνία Μαγνησίας του 1947. Η αφετηρία της σύγχρονης πόλης» (Έκδοση «Ίωνες», Μάρτιος 2021, σελ. 334). Χαιρετίζοντας την έκδοση αυτή η πρόεδρος της Εστίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου σημειώνει: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η τυπογραφική μελάνη από το προηγούμενο πόνημά του («Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (1947-2010). Από τον προσφυγικό συνοικισμό στη σύγχρονη πόλη», Έκδοση Ιούνιος 2020) και να ο ακαταπόνητος συγγραφέας, μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, είναι συνέχεια του προηγούμενου, αφού περιγράφει πώς ήταν η Νέα Ιωνία το 1947 σε διάφορες δράσεις της».
Τούτο το βιβλίο «φωτογραφίζει» τα γεγονότα του 1947 που συνέβησαν στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας – λίγο πριν ή λίγο μετά – και «στέκεται» σε εικόνες και δράσεις, που δείχνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της. Το έτος 1947 είναι ένα κομβικό έτος για την ιστορία της Νέας Ιωνίας με πολλαπλή σημειολογία. Το 1947 είναι η αφετηρία της σύγχρονης πόλης. Από τότε άρχισε να κυλά η «ρόδα» της προόδου στη Νέα Ιωνία, με την ίδρυση του Δήμου Νέας Ιωνίας, η οποία «ήταν ένα κατοικημένο χωράφι» με χωματόδρομους και αλάνες τις πλατείες της.

Το βιβλίο χωρίζεται σε επτά κεφάλαια, που καλύπτουν την επικαιρότητα του 1947 σε διαφορετικά επίπεδα, που, όμως, συνδέονται μεταξύ τους.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται το ιστορικό γεγονός της ίδρυσης λειτουργίας του Δήμου Νέας με πρώτο δήμαρχο τον Ευάγγελο Καραμπατζάκη και τα πρώτα έργα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται μία δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Θεσσαλία» σε επτά δημοσιεύματα (Οκτώβριος 1947), που περιγράφει τη Νέα Ιωνία της εποχής εκείνης ζωντανά και άμεσα.

Στο τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Εικόνες από τον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας», καταχωρούνται αναμνήσεις επώνυμων κατοίκων της Νέας Ιωνίας, κυρίως από την παιδική τους ηλικία και τη γειτονιά τους. Είναι κείμενα των: Παναγιώτη Κατσιρέλου, Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, Δέσποινας Στ. Δήμου, Γεωργίας Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη, Γιάννη Στ. Κονταξή, Βασίλη Μητσάκη, Αρχοντή (Τάκη) Παντελόπουλου, Μανώλη Παρασκευά, Λευτέρη Τσίλογλου και, τέλος, του συγγραφέα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον Εμφύλιο πόλεμο, που ήδη από το 1947 βρισκόταν σε εξέλιξη και τα επισιτιστικά προβλήματα (τρόφιμα με δελτίο), επώδυνες καταστάσεις, που ζούσαν οι γονείς μας και όλοι μας εκείνη την εποχή.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εικόνα της Εκπαίδευσης στη Νέα Ιωνία του 1947 με τα τρία Δημοτικά Σχολεία (7ο, 8ο, 20ό Δημ. Σχολεία Βόλου και Νηπιαγωγείο) που στεγάζονταν στο μεγάλο κτήριο. Επίσης γίνεται αναφορά και στους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούσαν κάτω στον Βόλο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού στη Νέα Ιωνία δεν υπήρχε τέτοιο σχολείο (Γυμνάσια Αρρένων, Θηλέων, Εμπορική Σχολή, Τεχνικές Σχολές).
Στο έκτο κεφάλαιο περιγράφεται η μικρή Ευαγγελίστρια. Τότε, το 1947, αρχίζει να δρομολογείται η ανέγερση ενός μεγάλου ιερού ναού της Ευαγγελίστριας στο μέσον της πλατείας με την ιστορική απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Αναφέρονται οι ιερείς που διακονούσαν τότε. Γίνεται επίσης περιγραφή των μικρασιάτικων εικόνων που υπήρχαν στη μικρή Ευαγγελίστρια. Επίσης από τα αρχεία του ιερού ναού πληροφορούμαστε για τους γάμους, τις βαπτίσεις και τους θανάτους του έτους 1947 με ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Τελευταίο και έβδομο κεφάλαιο, δεν μπορούσε να είναι άλλο, από την ποδοσφαιρική ομάδα της Νίκης, το ίνδαλμα των κατοίκων της, που το 1947 κατήγαγε έναν άθλο, αφού έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος (τέσσερις ομάδες). Εδώ καταγράφονται σε συναρπαστικές περιγραφές των αθλητικογράφων των εφημερίδων «Θεσσαλία» και «Ταχυδρόμος» όλες οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις στα γήπεδα Νίκης και Ολυμπιακού.
Το εξώφυλλο (εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο) είναι καλλιτεχνική σύνθεση του Γιάννη Κονταξή, πρώην ταμία της Εστίας μας και μόνιμου καλλιτεχνικού δημιουργού αφισών και εξώφυλλων εκδόσεων «Ίωνες». Στο εμπροσθόφυλλο του νέου βιβλίου έχει απεικονίσει με την ιδιότυπη τεχνική του την κεντρική πλατεία της Ευαγγελίστριας, όπως ήταν το 1947 μια ξέφραγη αλάνα, να τέμνεται από την οδό Χαλκηδόνος (το Φαρδύ) και η μικρή Ευαγγελίστρια να βρίσκεται στο δυτικό της τμήμα. Στο οπισθόφυλλο απεικονίζεται το μόνο, τότε, επιβλητικό δημόσιο κτίριο της Νέας Ιωνίας, τα μεγάλα σχολεία (Δημοτικά), όπως ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια μορφή.
Η Πολιτιστική Εστία «Ίωνες» θεωρεί ότι το βιβλίο αυτό είναι μια βιωματική-ζωντανή καταγραφή της ζωής των κατοίκων της Νέας Ιωνίας του 1947 και αξίζει να διαβαστεί και να πάρει μία θέση στην Ιστορία της Νέας Ιωνίας και στην Τοπική Ιστορία και ταυτόχρονα συγχαίρει τον συγγραφέα για το νέο του πόνημα και του εύχεται υγεία και δύναμη».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το