Ελλάδα

Με νέο τρόπο θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων

sintaxeis

Εκλεισε οριστικά η πόρτα στο παλαιό καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων, καθώς ο νέος ασφαλιστικός νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ολες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που υποβάλλονται από χθες, Παρασκευή 13 Μαΐου και εξής -ακόμη και αν αφορούν δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί νωρίτερα- θα υπάγονται πλέον στις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου.
Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν από το Δημόσιο με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας). Οι μόνοι που διασώζονται προσωρινά είναι οι ένστολοι -στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος- στους οποίους δίδεται «περίοδος χάριτος» μέχρι την 1η Ιουλίου. Με τη δίμηνη αυτή παράταση θα μπορέσουν να αποστρατευτούν με το παλιό καθεστώς όσοι έχουν σήμερα θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί και το νέο ειδικό μισθολόγιο. Σε μακρά μεταβατική περίοδο μπαίνουν από χθες και οι αγροτικές συντάξεις που θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα (ένα τμήμα με το παλιό καθεστώς και ένα δεύτερο που προοδευτικά θα αυξάνεται με το σύστημα της Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) έως το 2030.
Αίτηση
Ολοι όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης τις προηγούμενες μέρες και μέχρι την Πέμπτη 12 Μαΐου θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται (όπως όλων των εκκρεμών αιτήσεων) με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 (δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Λοβέρδου του 2010). Ακολούθως η σύνταξή τους θα ακολουθήσει την τύχη των σημερινών καταβαλλόμενων συντάξεων, δηλαδή θα «παγώσει» και θα επανυπολογιστεί μέχρι το τέλος του 2018, ενώ από το 2019 θα αρχίσει η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» και η απομείωσή της, όσο θα αναπροσαρμόζονται (αυξάνονται αναφέρει το νομοσχέδιο) οι νέες συντάξεις με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Εντός των επόμενων μηνών και μέχρι το τέλος του έτους παραμένει ανοικτό ένα ακόμη ευνοϊκό «παράθυρο», ειδικά για τους υψηλόμισθους και όσους θα φύγουν με πολλά έτη ασφάλισης. Ολοι όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από χθες και μέχρι 31/12/2016 κι εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής ως «προσωπική διαφορά». Το «παράθυρο» αυτό μικραίνει τα επόμενα χρόνια. Οσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς (αν η σύνταξή τους είναι πάνω από 20% μικρότερη από τη σύνταξη που θα έπαιρναν αν έφευγαν πριν από τη 13η Μαΐου φέτος) και όσοι φύγουν το 2018 θα δικαιούνται μόνο το 1/4.
Οι απώλειες στις νέες συντάξεις κυμαίνονται στο 10%-30% και στους μεγάλους χαμένους είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με καθεστώτα 35ετίας από όλα τα Ταμεία και το Δημοσίο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ή των ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στη 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση στο ανταποδοτικό τμήμα φτάνει στο 40,7%).
Από χθες αρχίζει να μετρά ο χρόνος και για:
• Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με επανυπολογισμό τους και προστασία μόνο όσων εισπράττουν από κύρια και επικουρική από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά) και πάνω.
• Οριο ηλικίας στα 55 για τις συντάξεις χηρείας.
• «Κούρεμα» και απεγκλωβισμός της πληρωμής του εφάπαξ, με νέο τρόπο υπολογισμού.
• Μείωση προσυνταξιοδοτικών παροχών του ΕΤΑΤ.
• Μειωμένες προσωρινές συντάξεις.
• «Ψαλίδισμα» όλων των κύριων συντάξεων που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) και το συνταξιοδοτικό εισόδημα (άθροισμα συντάξεων) άνω των 3.000 ευρώ καθαρά.
• Περικοπή κατά 60% των συντάξεων όσων συνταξιούχων ξεκινήσουν από χθες να εργάζονται.
• Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019.
• Απομείωση του μερίσματος από το ΜΤΠΥ, η οποία όμως θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2016.
• Αύξηση εισφορών για επικουρική ασφάλιση από 3%+3% σε 3,5%+3,5%.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το