Τοπικά

Νέο τοπίο στις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας

Νέο τοπίο στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας θα διαμορφώσει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
Πέρσι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν κέρδισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων, παρουσιάζοντας χαμηλές βάσεις και πολύ πιθανόν και φέτος παρά τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας να πείσει ότι αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, πολλοί μαθητές να φοβηθούν να τα επιλέξουν. Σε αυτή την περίπτωση από εκεί που είχαμε ΤΕΙ με εισαγωγή με βαθμό 3, πλέον θα έχουμε Πανεπιστήμια και το θλιβερό φαινόμενο θα διαιωνίζεται, με μοναδική αλλαγή αυτή της ταμπέλας στο εξωτερικό των Ιδρυμάτων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία από την αύξηση του αριθμού εισακτέων:

1ο Επιστημονικό Πεδίο
Ανθρωπιστικές Σπουδές
Μετά από σειρά μειώσεων που δέχθηκαν οι νομικές σχολές τα προηγούμενα χρόνια, το περσινό δωράκι 76 θέσεων παραμένει στις τρεις σχολές, διατηρώντας προς το παρόν τις βάσεις σταθερές. Σημειώνεται πάντως ότι πέρσι η πιο δημοφιλής σχολή των θεωρητικών σημείωσε άνοδο, με τη Νομική Αθήνας να φτάνει τις 18.219 μόρια (20 μόρια πάνω) και τη Νομική Θεσσαλονίκης τις 17.965 μόρια (12 μόρια επιπλέον). Αντίθετα πτώση εμφάνισε η Νομική Κομοτηνής, η μοναδική που ακολουθεί διαφορετική πορεία από τις δύο άλλες σχολές τα τελευταία χρόνια. Στις 17.465 μόρια έπεσε η Νομική, χάνοντας 50 μόρια. Σταθερές και οι Σχολές Ψυχολογίας, με τις σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να σημειώνουν μικρή άνοδο.

2ο Επιστημονικό Πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Χωρίς καμία μεταβολή στον αριθμό εισακτέων τους οι πολυτεχνικές σχολές πολύ πιθανόν να παραμείνουν, όσον αφορά τις βάσεις τους, στα χαμηλά της προηγούμενης χρονιάς. Η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ πέρσι έπεσε στις 18.240 μόρια, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι αρχιτεκτονικές σχολές, με το ΕΜΠ να χάνει μόλις 43 μόρια, ενώ αντίθετα η σχολή της Θεσσαλονίκης έχασε 376 μόρια. Οι μηδενικές μεταβολές και στα περιφερειακά τμήματα λογικά θα επιβεβαιώσουν και φέτος τις περσινές χαμηλές βάσεις στην περιφέρεια, ενώ η μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια είναι άγνωστο ακόμα, αν θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων ή απλά θα εισάγονται πλέον και στα νέα Πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω από τη βάση.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Επιστήμες Υγείας
Στις επιδόσεις τους στα μαθήματα θα πρέπει να στραφούν οι υποψήφιοι, για να έχουν κάποιες ενδείξεις για την πορεία των φετινών βάσεων. Στις σχολές Ιατρικής ο αριθμός παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος. Πάντως παρά το γεγονός ότι και πέρσι δεν υπήρξε μεταβολή στον αριθμό εισακτέων, οι βάσεις στην Ιατρική είχαν καταρρεύσει με μόνο την Ιατρική Αθηνών να καταφέρνει να κρατηθεί στο κατώφλι των 19.000 μορίων. Οι περιορισμένες αυξήσεις στα εξίσου δημοφιλή τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής, λιγότεροι από 10 εισακτέοι, δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για πτώση των φετινών βάσεων, ενώ στα παραϊατρικά αυξάνεται ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Πτώση των βάσεων στα τμήματα Πληροφορικής Οικονομίας και Ναυτιλιακών προμηνύουν οι φετινοί αριθμοί εισακτέων. Στις σχολές Οικονομικών δίνονται παραπάνω από 200 θέσεις ακόμα και ανά πανεπιστήμιο, ενώ αυξημένη τάση καταγράφεται στα τμήματα Πληροφορικής και Ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο, που παρουσιάζει μεγάλο αριθμό υποψηφίων να σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες, αν και πέρσι ήταν το μόνο επιστημονικό πεδίο, που είχε κάνει την ανατροπή και είχε άνοδο των βάσεων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία), την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού.
– 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
– 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
– 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
– 18 Ιουνίου: Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το