Τοπικά

Νέο τοπίο στην αναδοχή παιδιών και τις υιοθεσίες – Η πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ Σοφία Κωνσταντέλια μιλά για τις αλλαγές

Καινούριο θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται, τόσο στην αναδοχή, όσο και τις υιοθεσίες παιδιών στην Ελλάδα, με το νομοσχέδιο που φέρει για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η φάση της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε και προσεχώς θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, κ. Σοφία Κωνσταντέλια, η οποία κατάγεται από τον Κισσό Πηλίου, να μιλά για τις επερχόμενες αλλαγές.

Η ίδια ρίχνει μεγάλο βάρος στην εξωιδρυματική φροντίδα των παιδιών. Η κ. Κωνσταντέλια επισήμανε χαρακτηριστικά ότι πλέον η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει πρακτικές που ικανοποιούν τις ανάγκες των βρεφών και των μικρών παιδιών, που έχουν ανάγκη από οικογενειακή αποκατάσταση. Η Πηλιορείτισσα κοινωνική λειτουργός μετρά 40 περίπου έτη εμπειρίας στην παιδική προστασία. Στο παρελθόν εργάστηκε και στην Παιδόπολη Αγριάς, ενώ έπειτα από μακρά διαδρομή στον χώρο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρίσκεται στην προεδρία του φορέα που έχει υπό τη δικαιοδοσία του τα προνοιακά ιδρύματα της Αττικής. Επί της θητείας της Σοφίας Κωνσταντέλια υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Ανάδοχη πρώτη αγκαλιά», το οποίο πέρασε με επιτυχία την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής και πήρε το «πράσινο φως» για την ευρύτερη εφαρμογή του.

«Από το 2016 μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν 24 παιδιά στο πρόγραμμα. Κατά μέσο όρο κάθε βρέφος έμεινε πέντε μήνες περίπου στις ανάδοχες οικογένειες», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ και πρόσθεσε: «Ο απολογισμός κρίνεται θετικός. Εκτός από την άμεση τοποθέτηση των παιδιών στις οικογένειες και την αποσυμφόρηση των μαιευτηρίων, που ήταν οξύ πρόβλημα για πολλά χρόνια τώρα, αυτή η καμπάνια ήρθε ως απάντηση στην κακή κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν. Μεγάλωναν παιδιά στα μαιευτήρια και δεν τα έπαιρνε κανείς. Η ανατροπή που επιχειρήσαμε, έχει να κάνει με την τακτική να τοποθετούμε τα παιδιά εξ αρχής στον φυσικό χώρο τους, όπως είναι η οικογένεια και να μένουν μακριά από ιδρύματα».

Η αναδοχή διαφέρει από την πράξη της υιοθεσίας. Οι ανάδοχοι γονείς έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνουν ένα βρέφος για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επιστρέψει στους φυσικούς γονείς. Βάσει του νέου νομοσχεδίου, ενθαρρύνονται οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας, δίνονται κίνητρα στα ζευγάρια που επιθυμούν να καταστούν ανάδοχοι παιδιών με αναπηρίες, ενώ προβλέπεται επίσης η εγγραφή, τόσο των παιδιών όσο και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε εθνικά μητρώα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε η κ. Σοφία Κωνσταντέλια.

Πέρα, όμως, από τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, η αλλαγή της κουλτούρας είναι εξίσου σημαντική, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής: «Πολλά πράγματα αλλάζουν. Πέρα από τη νομοθεσία, αφού στο νέο νομοσχέδιο περιμένουμε την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων, ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή του, αλλάζει και η νοοτροπία του κόσμου. Οι πρωτοβουλίες που θα παρθούν από εδώ και στο εξής, οφείλουν να έχουν επίκεντρο το παιδί. Κι αυτό πρέπει να το έχουμε συμφωνήσει όλοι, κυβερνητικοί και μη φορείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το