Τοπικά

Νέο “σοκ” στον ιατρικό κόσμο. Αναγκάζονται να επιστρέψουν χρήματα από ιατρικές πράξεις

γιατροί

Μια έκπληξη περίμενε σήμερα τους γιατρούς που εκτελούν ιατρικές πράξεις. Ανακοινώθηκε το ατομικό όριο ανά πάροχο με ενεργοποίηση υπουργικής απόφασης του Αυγούστου 2014 από τον υπουργό κ.Βορίδη. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος, ουσιαστικά καταστρέφει οικονομικά και επαγγελματικά τους κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς σε όλη την χώρα. Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/12/2014 και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Park, για να αποφασιστούν οι μορφές αντίδρασης..

Συγκεκριμένα η υπουργική αυτή απόφαση έχει αναδρομικό χαρακτήρα για όλο το 2014 και ουσιαστικά αναγκάζει τους ιατρούς που έχουν εκτελέσει ιατρικές πράξεις σε αυτό το χρονικό διάστημα να επιστρέψουν χρήματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αιφνιδιαζόμαστε για μία ακόμη φορά με τον προσβλητικό τρόπο και την απαράδεκτη και αήθη συμπεριφορά της Πολιτείας που θέτει κανόνες λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων, όπως αρμόζει σε κανονική Δημοκρατία. Αυτό θυμίζει «Σουλτανική» και όχι κανονική Δημοκρατία .

Το δεύτερο είναι ότι θα κληθούν όλοι οι ιατροί που τους αφορά να επιστρέψουν χρήματα που πληρώθηκαν ήδη και επί πλέον δεν θα πληρωθούν αυτά που περιμένουν, έστω και με τις εξευτελιστικές τιμές του 1992. Αυτό δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στην λειτουργία των ιατρείων που ξαφνικά βρίσκονται στον αέρα, ιδίως αυτών που δανείζονται για να λειτουργήσουν.

Το τρίτο είναι ο τρόπος που αποφασίσθηκε αυτό το όριο και αδικεί και αφανίζει ουσιαστικά τους νεότερους ιατρούς, που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλότερο όριο και διακόπτει την οποιαδήποτε εξέλιξή και επιβίωσή τους. Το πλαφόν ανά πάροχο είναι αντιδημοκρατικό, ισοπεδωτικό και ανασχετικό για κάθε ιατρό που θέλει να εξελίξει την λειτουργία του ιατρείου του και την απόδοσή του και παραπέμπει σε αυταρχικά καθεστώτα.

Το τέταρτο είναι ότι ο υπουργός εφαρμόζει την απόφασή του με αναδρομική ισχύ, όπως δυστυχώς έχει δικαίωμα, χωρίς αυτό όμως να αναγράφεται στην σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που υπέγραψε ο κάθε ιατρός και δεν έχει επιστραφεί ενυπογράφως από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως όφειλε εδώ και 3 χρόνια (.

Αυτός είναι και λόγος που μπορεί, πιθανώς, να καταπέσει αυτή η Υπουργική απόφαση μετά από προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Το πέμπτο είναι ότι για όλο το 2014 εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Π.Υ. και το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα υποτυπώδες και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα Π.Φ.Υ και αφού έκανε την δουλειά του, τις περικοπές που αποφάσισε τις φόρτωσε και πάλι στους ιατρούς, αφού λοιδόρησε επί πλέον και το σύνολο του ιατρικού κλάδου με τις περίφημες «παρανομίες» κάποιων ατρών. Με αυτόν τον τρόπο οι συμβεβλημένοι ιατροί αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά σε μεγάλους ευεργέτες του «συστήματος» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το