Κόσμος

Νέο ραντεβού στα τυφλά για το Κυπριακό

Από τα πρόθυρα μιας συμφωνίας… στο ναυάγιο των ελβετικών Αλπεων, και από το ναυάγιο πάλι πίσω… στον αφρό μιας πολλά υποσχόμενης αισιοδοξίας.

Κάπως έτσι, εν μέσω διακυμάνσεων και με τις εκκρεμότητες να παραμένουν, το Κυπριακό ξαναμπαίνει «αιφνιδιαστικά» σε τροχιά επανεκκίνησης, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνούν μάλιστα και ως προς τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη στις αρχές Ιανουαρίου.

Καθοριστικής σημασίας για την άρση του αδιεξόδου αποδείχθηκε το τετράωρο δείπνο που είχαν το βράδυ της Πέμπτης στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, και ως φαίνεται απέδωσε καρπούς, οι οποίοι μένει βέβαια να φανεί εάν θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στην επόμενη φάση.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να μεταβούν στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη, και να ανταλλάξουν εκεί χάρτες με τις προτάσεις τους στο εδαφικό (στις 11 του ιδίου μήνα). Μία ημέρα μετά, στις 12 Ιανουαρίου, συμφώνησαν να ακολουθήσει στην πρωτεύουσα της Ελβετίας πολυμερής διάσκεψη με θέμα τις εγγυήσεις.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, αποδέχθηκε τον καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή με την ελπίδα να έχουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. Επί του παρόντος ωστόσο, οι εκκρεμότητες μεταξύ των δυο πλευρών (ειδικά σε ζητήματα όπως είναι αυτό των εδαφικών αναπροσαρμογών) παραμένουν και, επί της ουσίας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές όντως θα κλείσουν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε αυτό που ζητούσαν οι Τούρκοι, συμφώνησε δηλαδή σε μια ημερομηνία πολυμερούς χωρίς να έχουν προηγουμένως κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες αλλά… με την προοπτική ότι αυτές θα κλείσουν.

Καλή διάθεση
Για να κλείσουν βέβαια, θα πρέπει πρώτα και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει αναλόγως καλή διάθεση και να εκδηλώσει πραγματική βούληση για συμφωνία, πράγμα που δεν έχει κάνει στο παρελθόν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τουρκικής αδιαλλαξίας το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας τα ξημερώματα της 22ης Νοεμβρίου.

Οσο για την ίδια την επερχόμενη πολυμερή, κι αυτή επισκιάζεται από μεγάλα ερωτηματικά, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να πάρουν μέρος και η ΕΕ καθώς και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, έσπευσε μάλιστα να πάρει θέση υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων του ΣΑ σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Να σημειωθεί επίσης ότι τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Βρετανοί έχουν δηλώσει κι αυτοί έτοιμοι να πάρουν μέρος σε μια τέτοια συνάντηση.

Η Αγκυρα ωστόσο, από την άλλη, θα επιθυμούσε ένα πιο κλειστό «πενταμερές» σχήμα (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας), που είναι υπό μια έννοια και πιο «κοντά» στη σύνθεση της διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας το 2004 με θέμα τότε το Σχέδιο Ανάν.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, δέκα ημέρες μετά το τελευταίο ναυάγιο στο Μον Πελεράν και παρά την προφανή διάσταση απόψεων, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκπέμπουν και πάλι κλίμα αισιοδοξίας. «Εκείνο το οποίο γνωρίζω, με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, είναι ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το