Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα με 10 παρεμβάσεις – κλειδιά

tsipras-deth

Δέκα παρεμβάσεις-κλειδιά, που αποτελούν ένα παράλληλο πρόγραμμα και αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν σε βάθος τετραετίας τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή και τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας, παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε μια μαζική συγκέντρωση στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.

Ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ισοπέδωσης, για μια παραγωγή που δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια, τα οποία αφήνει πίσω της η λιτότητα και να μη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. «Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους» είπε.
Οι κρίσιμες παρεμβάσεις προτάσεις του προγράμματος διαρθρώνονται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο αυτόν της οικονομίας, όπου προβλέπονται τρεις παρεμβάσεις δράσεις, με την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας και την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Κοινωνικό κράτος
Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του, με τέσσερις παρεμβάσεις. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυσητων ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας, την προστασία και αναβάθμιση του συ στήματος υγείας και πρόνοιας και τη στήριξη και τον δημοκρατικό μετα σχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο τρίτος πυλώνας του φιλόδοξου και ριζοσπαστικού προγράμματός, όπως το χαρακτήρισε ο Αλ Τσίπρας, αφορά τον ριζικό οργανωτικό μετα σχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους και εξειδικεύεται με συ γκεκριμένες δράσεις για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και τέλος την εμ βάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος μέχρι την 112016, εξήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας, ενώ για τον αγροτικό τομέα και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, τα καρτέλ, τις υπερτιμολογή σεις κ.ά.
Στον πυλώνα του κοινωνικού κράτους οι δράσεις περιλαμβάνουν ειδι κή κάρτα για τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων και ανασφάλιστων, κάρτα κοινωνικού εισοδήματος, στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση» σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση).
Επίσης στον τομέα της υγείας ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους τους πολίτες, νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, δημιουργία ιατρείων γειτονιάς κ.ά. Στον πυλώνα που αφορά το κράτος και τη δημόσια διοίκηση οι παραβά σεις εξειδικεύονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με την αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους.
«Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν δικαιολογούνται» είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επίσης μίλησε για συνεργασία με τις ξένες κυβερνήσεις, ώστε να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από Ελληνες στη διάρκεια της κρίσης. «Δεν είναι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία αλλά και ακίνητα που αποκτήθηκαν από Ελληνες σε διαφορές χώρες του εξωτερικού και απαιτείται έλεγχος» είπε. Ακόμη στις δράσεις περιλαμβάνεται η θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.
Ο Αλ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του έκανε έναν σύντομο απολογισμό για όσα, όπως είπε, «προφτάσαμε να κάνουμε μέσα στο πυκνό και δύσκολο επτάμηνο, όχι σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας». Εκανε επίσης λόγο για μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε κυρίαρχα από τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ένα περιβάλλον εσκεμμένης χρηματοδοτικής ασφυξίας.
«Διαπραγματευτήκαμε»
«Ολοι και όλες στη χώρα και στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου», ανέφερε. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία και καμιά τρόικα η οποία θα μας εμποδίσει να αλλάξουμε εμείς για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα και να διώξουμε την τρόικα από τη χώρα το συντομότερο δυνατό». Ζήτησε επίσης από τον ελληνικό λαό, που όπως είπε έχει και κρίση και αισθητήριο, «να μην αφήσει αυτός ο ωραίος αγώνας, ο έντιμος, ο γενναίος, ο θαρραλέος να γίνει μια σύντομη παρένθεση στην πολιτική ζωή του τόπου».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΩΣΑΜΕ ΜΑΧΕΣ
Οποιος νομίζει ότι θα πετύχαινε κάτι καλύτερο να έρθει να μας το πει
«Κάναμε συμβιβασμούς, δεν είμαστε συμβιβασμένοι, δώσαμε μάχες κι όποιος νομίζει ότι θα πετύχαινε κάτι καλύτερο να έρθει να μας το πει» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος προσδιόρισε ως πρώτη και κύρια μάχη, των θεμάτων που έμειναν σκοπίμως ανοιχτά στο κείμενο της συμφωνίας, την αναδιάρθρωση του χρέους.
Εθεσε μάλιστα το ερώτημα για το ποιος είναι ικανός ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της
πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη» ανέφερε.
Ο Αλ Τσίπρας καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «μοναδικός της στόχος είναι να μη διεκδικήσει τίποτα παραπάνω από όσα οι εταίροι έχουν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν». Ακόμη ότι ήταν και είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς
εργασίας και είχε υπογράψει και δεσμευτεί στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πλέγμα επιλογών και δεσμεύσεων της Ν.Δ. το οποίο όπως είπε θα βάλει σε κίνδυνο τις δυνα-τότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το