Τοπικά

Νέο πλοίο με RDF στην ΑΓΕΤ: Στον Εισαγγελέα η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για τη διακοπή της εκφόρτωσης

Στα δικαστήρια Βόλου βρέθηκαν για ακόμη μία φορά σήμερα το μεσημέρι μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, προκειμένου να ζητήσουν από τον Εισαγγελέα τη διακοπή της διαδικασίας εκφόρτωσης RDF από το νέο πλοίο “Altay” που κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Η άφιξη του πλοίου έγινε αντιληπτή από μέλος της Επιτροπής, λίγο πριν από τις 8 το πρωί. Ο κ. Γιάννης Γερόπουλος δήλωσε ότι είδε το πλοίο στον προβλήτα του λιμανιού της ΑΓΕΤ να ξεφορτώνει το ίδιο υλικό οπτικά (rdf) με αυτό που ξεφόρτωνε την προηγούμενη φορά το πλοίο Fiona.

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του νηολογίου, το προηγούμενο λιμάνι όπου είχε “δέσει” το Altay ήταν το Σαλέρνο της Ιταλίας και πριν από αυτό είχε καταπλεύσει στο Ορισάνο της Σαρδηνίας.  “Έχουμε έγγραφο στα χέρια μας που αναφέρει ότι έγινε δήμευση του φορτίου στο Σαλέρνο, το οποίο θα πήγαινε στο Ορισάνο, καθώς ήταν παράνομο, επικίνδυνο και τοξικό το φορτίο. Δεν είχε λόγο να πάει στο Ορισάνο, καθώς δεν υπήρχε κέντρο διαλογής απορριμμάτων.  Σε συνδυασμό με το προηγούμενο πλοίο “Fiona” και της ύποπτης διαδρομής, μας δημιουργούνται συνεχώς αμφιβολίες και γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα στον Εισαγγελέα προκειμένου να ζητήσουμε τη διακοπή της εκφόρτωσης” δήλωσε η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου.
Η ίδια εκτίμησε ότι το φορτίο του πλοίου ενδέχεται να είναι 3.000 τόνοι, όπως συνήθως.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Λημνιός ανακοίνωσε ότι μόλις χθες 13 Αυγούστου, η Επιτροπή παρέλαβε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απάντηση με πληροφορίες για όλα τα πλοία, που έφεραν φορτίο στην ΑΓΕΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο “για το πλοίο Fiona είναι φανερό ότι η απάντηση του Υπουργείου δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα. Αλλού φαίνεται να βρίσκεται το πλοίο από τις 18 έως 21 Ιουλίου και αλλού ήταν. Τα στοιχεία αυτά είναι στα χέρια του εισαγγελέα και των λιμενικών αρχών.  Ο φάκελος έχει ανοίξει και προχωράει η διερεύνηση. Κανονικά θα έπρεπε ο πλοίαρχος του Fiona και ο διευθυντής της ΑΓΕΤ να έχουν συλληφθεί και το πλοίο να έχει δημευτεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα οι πολυεθνικές έχουν το πάνω χέρι σε συνεργασία με διαβρωμένες υπηρεσίες και με πολιτικούς αιρετούς προϊσταμένους, οι οποίοι παραβιάζουν ευθέως τα καθήκοντά τους και βλέπουμε να γίνεται αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας”.

Τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν στον Εισαγγελέα το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και σχετικές φωτογραφίες.  “Το έγγραφο αποδεικνύει ότι το προηγούμενο πλοίο είχε ύποπτη πορεία ενώ οι φωτογραφίες δείχνουν τον τρόπο που γίνεται η εκφόρτωση, με εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων στον αιγιαλό. Γι’ αυτό ζητούμε προσωρινή διαταγή για να σταματήσει το ξεφόρτωμα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το