Τοπικά

Νέο πλήγμα για τον τουρισμό στη Μαγνησία μετά το κλείσιμο των συνόρων με Σερβία 

Νέο πλήγμα για τον τουρισμό στη Μαγνησία, καθώς την αναστολή από σήμερα Δευτέρα, έως τις 15 Ιουλίου της πρόσβασης των Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα.
Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Ζαφείρης δήλωσε πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα νέο πλήγμα για τον τουρισμό στην περιοχή, καθώς οι Σέρβοι τουρίστες επιλέγουν τη Μαγνησία για τις διακοπές τους. Μάλιστα ήδη βρίσκονται Σέρβοι στην περιοχή μας και κάνουν διακοπές, ενώ και χθες αναμέναμε να έρθουν και άλλοι. Υπήρχαν τουρίστες που πέρασαν τα σύνορα, καθώς η αναστολή ισχύει από σήμερα Δευτέρα, και άλλοι που τους περιμέναμε να έρθουν σήμερα. Στη Σερβία έχουμε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε πολλές εκθέσεις και έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές μας για την έλευση Σέρβων. Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει, πόσο εύθραυστα είναι φέτος τα πράγματα με τον τουρισμό και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο».
Μάλιστα υπογράμμισε πως «από υγειονομική άποψη η κυβέρνηση σωστά προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς προτεραιότητα έχει η υγεία όλων. Παράλληλα τονίζουμε την ανάγκη τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων».
Παράλληλα πρόβλημα από τη μη έλευση Σέρβων υπάρχει και για τις Σποράδες.
Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως «πέρυσι οι Σέρβοι αποτελούσαν το 10% και πλέον των τουριστών που βρέθηκαν στην περιοχή μας».

Ζητούμενο η χρηματοδότηση
Αυτή τη στιγμή περίπου το 1/3 των ξενοδοχείων στη Μαγνησία έχει ανοίξει και, ενώ έχουμε μπει ήδη στον Ιούλιο. «Ήταν έτοιμοι να ανοίξουν ακόμη περισσότεροι, αλλά μόλις βγήκε η ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας που έπρεπε να έχουν τα ξενοδοχεία, αμέσως αποθαρρύνθηκαν. Τώρα άλλαξε η απόφαση και έχει βρεθεί ξενοδοχείο καραντίνας, οπότε με μεγαλύτερο θάρρος θα ανοίξουν και οι υπόλοιποι» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης και πρόσθεσε πως «ο τουρισμός άνοιξε θεωρητικά. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη κίνηση συν τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη Μαγνησία υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από Έλληνες τόσο για τα Σαββατοκύριακα όσο και για άλλες μέρες καθώς και από κάποιους Βαλκάνιους τουρίστες. Υπάρχουν, όμως ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως με την πληρότητα των λεωφορείων σε επιβάτες. Σε κάποιες χώρες επιτρέπεται πληρότητα 100% στα λεωφορεία, ενώ σε εμάς είναι 65%. Αυτά τα γκρουπ με τον οδικό τουρισμό ξεκινούν στις 15 Ιουλίου και ελπίζουμε να λυθεί αυτό θέμα. Οι πληρότητες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 40-50% για τη Μαγνησία, χαμηλότερα από άλλες χρονιές και ας ελπίσουμε πως από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου η κατάσταση θα βελτιωθεί»
Συμπλήρωσε ακόμη πως «στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία δεν λειτουργούμε με την λογική του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»
Το σημαντικό για τους ξενοδόχους είναι να υπάρξει μια χρηματοδότηση από την πολιτεία, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει τίποτα. Το κεφάλαιο κίνησης είναι πολύτιμο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να κάνουν τον προγραμματισμό τους όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου.
«Η χρηματοδότηση είναι το βασικό στοίχημα για τα ξενοδοχεία. Η πρόσβαση των ξενοδοχείων στην τραπεζική οικονομική ενίσχυση φαίνεται πως είναι αδύνατη» επισήμανε ο κ. Ζαφείρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το