Τοπικά

Νέο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ προωθεί η κυβέρνηση

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Βουλευτή Μαγνησίας Ζέττας Μακρή ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου σχετικά με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των υπαίθριων χώρων αναψυχής, με στόχο να διορθωθούν οι ασάφειες και τα νομικά κενά του μέχρι και σήμερα ισχύοντος νόμου.

Ειδικότερα, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η κ. Μακρή μετά τον τραγικό θάνατο 13χρονης στο λούνα παρκ του Αλμυρού, το Υπουργείο επισημαίνει τα εξής:

Τα ατυχήματα σε λούνα-παρκ και συναφείς ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα ανά τον κόσμο, με την εικόνα στην Ευρώπη, βάσει της στατιστικής, να είναι αισθητά καλύτερη, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά στη χώρα μας, τα δύο θλιβερά συμβάντα της τελευταίας 5ετίας, από τη μία μας συγκλονίζουν ως κοινωνία και από την άλλη οφείλουν να μας ενεργοποιήσουν ως οργανωμένη Πολιτεία στο μέγιστο βαθμό ώστε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη ζωή και ακεραιότητα, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά.

Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας το ασαφές υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των χώρων αναψυχής (Λούνα Πάρκ) γνωστοποίει την πρόθεσή του για να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα, και με βάση τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η ομάδα εργασίας αποφάσισε να συστήσει εξειδικευμένη υπο-ομάδα έργου, που θα αναλάβει την εκπόνηση τεχνικού κανονισμού ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των λούνα-παρκ. Η υπο-ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή της τεχνικούς εμπειρογνώμονες και θα βασισθεί τόσο στο προσφάτως εκδοθέν ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 18314/2019, όσο και στο προηγούμενο Πρότυπο 13814/2004 “Fairground and amusement park machinery and structures – safety”(περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση των πάρκων ψυχαγωγίας), όσο και στις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η υπο-ομάδα πρόκειται να εξετάσει και την πρόταση να καθιερωθούν τα εν λόγω πρότυπα ως υποχρεωτικά με συνέπεια να απαιτείται κατά την αδειοδότηση, ως δικαιολογητικό, πιστοποιητικό ελέγχου/πιστοποίησης της εγκατάστασης από διαπιστευμένο φορέα, βάσει του οποίου θα συνάγεται η συμμόρφωσή της με τα υποχρεωτικά πρότυπα που την αφορούν. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένας τεχνικός κανονισμός που θα απολήγει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς όμως αναίτια και υπέρμετρη γραφειοκρατική επιβάρυνση του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ομάδας εργασίας, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 η τεχνική ομάδα έργου θα εκπονήσει τον Κανονισμό Ασφαλείας εγκατάστασης και λειτουργίας των Λούνα Παρκ. Το ίδιο διάστημα η βασική ομάδα εργασίας θα εργασθεί με στόχο τη διευθέτηση και των λοιπών θεμάτων που άπτονται της αδειοδότησης, με προεξάρχον αυτό της χωροθέτησης. Έπειτα ο Κανονισμός θα υποβληθεί στη διαδικασία κοινοποίησης στις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/1535, με το χαρακτήρα του επείγοντος και ακολούθως θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου που θα ρυθμίζει την λειτουργία και τον έλεγχο της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Δήλωση Μεϊκόπουλου

Σε δήλωση του ο Αλεξ. Μεϊκόπουλος, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει για το ίδιο θέμα:

Σε απάντησή του στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ψυχαγωγικών Πάρκων (Λούνα Παρκ), το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναγνωρίζει την ασάφεια και την πολυπλοκότητα του υφιστάμενου πλαισίου αδειοδότησης των λούνα παρκ, ενώ ανακοινώνει ότι προτίθεται να συστήσει εξειδικευμένη υπο-ομάδα έργου που θα αναλάβει την εκπόνηση τεχνικού κανονισμού ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των λούνα παρκ.
Ωστόσο, το Υπουργείο σημειώνει πως η εν λόγω υπο-ομάδα «πρόκειται να εξετάσει και την πρόταση να καθιερωθούν ως υποχρεωτικά» τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα που ισχύουν και εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ολλανδία) και θέτουν ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία των λούνα παρκ την πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα ότι αυτά συμμορφώνονται με τα εν λόγω υποχρεωτικά πρότυπα, έπειτα από περιοδικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην περιοδικότητα των ελέγχων λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά λούνα παρκ διαθέτουν παλαιό, ακόμα και ιδιοκατασκευασμένο εξοπλισμό. Αιτιολογία του Υπουργείου είναι ότι θα πρέπει ο τεχνικός κανονισμός ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των λούνα παρκ να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον «χωρίς όμως αναίτια και υπέρμετρη γραφειοκρατική επιβάρυνση του επχειρηματία».
Η καθιέρωση των Ευρωπαϊκών Προτύπων για τα λούνα παρκ που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες με θετικά αποτελέσματα δε συνιστά «γραφειοκρατική επιβάρυνση», πόσο μάλλον αναίτια, και η δημόσια ασφάλεια δεν πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιβάρυνση του επιχειρηματία. Για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των λούνα παρκ, το Υπουργείο μπορεί να μεριμνήσει για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασίων και τη διαφύλαξή τους από πρακτικές αισχροκέρδειας. Η πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί ότι η δημόσια ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα και να μην επιτρέψει καμία θεσμική έκπτωση σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το