Θ Plus

Νεο κρούσμα λογοκρισίας στο facebook – «Εκοψε» ελληνικό βιβλίο

Νέο κρούσμα λογοκρισίας στο Facebook, Αυτή τη φορά «θύμα» είναι ένα εξώφυλλο βιβλίου που φιλοτέχνησε ο Έγκον Σίλε. Το βιβλίο είναι το «Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» της Μαρίας Κουγιουμτζή, των εκδόσεων Καστανιώτη το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Νουβέλας. «Το σύμπλεγμα του εξωφύλλου προέρχεται από το έργο του Egon Schiele, Freundschaft (1913)» αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Στο εξώφυλλο βλέπουμε το έργο Freundschaft του ζωγράφου Έγκον Σίλε από το 1913, του καλλιτέχνη που έφερε το προσωνύμιο «Ο Μεγάλος Ερωτικός». Ωστόσο το facebook δεν κρίνει τη σημαντικότητα του έργου τέχνης, αλλά το γυμνό.

Ποιος είναι ο Έγκον Σίλε

Ο Έγκον Σίλε ήταν Αυστριακός ζωγράφος, προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτραίτων του 20ου αιώνα. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται κυρίως από ένταση.
Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ζωγράφος του εξπρεσιονισμού, ωστόσο είχε και επιρροές από την Αρ Νουβό. Το Μουσείο Λέοπολντ της Βιέννης περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή έργων του, με πάνω από 200 εκθέματα.
Άλλες σημαντικές συλλογές έργων του βρίσκονται στο Μουσείο Έγκον Σίλε στη γενέτειρά του Τουλν αν ντερ Ντόναου και στην Αυστριακή Πινακοθήκη Μπελβεντέρε στη Βιέννη.
Στο έργο του είναι έντονο το ερωτικό στοιχείο.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το