Ροή

Νέο είδος… παράσιτου πήρε το όνομα του Μπαράκ Ομπάμα!

Ένα νέο είδος παρασίτου, μια προνύμφη που προσβάλλει τις χελώνες στη Μαλαισία, βαφτίστηκε με το όνομα του… προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτό το νέο είδος, το Baracktrema obamai (επί το λατινικότερον) παρουσιάζεται λεπτομερώς στο τελευταίο τεύχος του εξειδικευμένου περιοδικού “Επιθεώρηση Παρασιτολογίας” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Ο παρασιτολόγος που ανακάλυψε το σκουλήκι, ο καθηγητής Τόμας Πλατ, εξήγησε ότι αποφάσισε να του δώσει αυτό το ονομα όταν διαπίστωσε ότι η οικογένειά του και εκείνη του προέδρου Ομπάμα έχουν έναν κοινό πρόγονο. «Έχω δώσει σε πολλά είδη ονόματα ανθρώπων που θαυμάζω, όπως του πεθερού μου, του επιβλέποντα του διδακτορικού μου, διάφορων καλών φίλων, επιστημόνων ή και ερασιτεχνών ζωολόγων», διευκρίνισε ο Πλατ ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από το Κολέγιο Σεντ Μέρι στην Ιντιάνα.

 
Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν αρνητική άποψη για τα παράσιτα και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, συνέχισε ο Πλατ που θεωρείται αυθεντία στον τομέα του. Όμως οι επιστήμονες που τα μελετούν τα θεωρούν «συναρπαστικά και ανθεκτικά» πλάσματα, διαβεβαίωσε.
«Πρέπει να ξεπεράσουν απίστευτα εμπόδια για να επιβιώσουν, όπως να είναι ανθεκτικά απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα των χελώνων τις οποίες μολύνουν, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση και να αναπαραχθούν», τόνισε.
Το Baracktrema obamai έχει κάποια μακρινή συγγένεια –και πιθανόν κοινούς προγόνους– με το παράσιτο που ευθύνεται για τι σχιστοσωμίαση, μια βαριά λοίμωξη που κάθε χρόνο προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη της εξέλιξης αυτών των σκωλήκων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσής τους και να οδηγήσει ενδεχομένως στην ανακάλυψη κάποιας θεραπείας για τη σχιστοσωμίαση.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τέμπη: Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ.…

1 Απριλίου 2024

Άρση ασυλίας της Ακρίτα ζητεί η ΝΔ μετά την ανάρτηση για τη Μαρέβα Μητσοτάκη

Την άρση ασυλίας της Έλενας Ακρίτα ζητεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, για την…

1 Απριλίου 2024

Τεράστιες νίκες των “δικεφάλων” στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ

Από τις τεράστιες νίκες των δύο «δικεφάλων» σημαδεύτηκε η 2η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ.…

1 Απριλίου 2024

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έρχεται δωρεάν self test σε όλα τα φαρμακεία – Από πότε

Από τον Ιούνιο αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται δωρεάν στα…

1 Απριλίου 2024

Προσκυνηματικη εξόρμηση στην Ι.Μονη της Παναγίας Αρμένιου Λάρισας από τον Σύλλογο Ρουμελιωτών Βόλου

Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Βόλου διοργανώνει προσκυνηματικη εξόρμηση στην Ι.Μονη της Παναγίας Αρμένιου Λάρισας για την…

1 Απριλίου 2024

ΔΥΠΑ: Πάνω από 4.600 έκαναν διακοπές τον Μάρτιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά 4.628 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο…

1 Απριλίου 2024