Τοπικά

Νέο εργαστήριο στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένα νέο εργαστήριο απέκτησε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για το «Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού» που στοχεύει στην ανάπτυξη σταθερών δεσμών συνεργασίας με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικούς φορείς, ενώ μέσα από την ηλεκτρονική του έκδοση φιλοξενεί άρθρα για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Το «Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού» (Εργ.Ο.Πολι.Σ.Σ.) λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλη του είναι καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος καθώς και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου και καθηγητής κ. Χρήστος Κόλλιας τόνισε πως «Το εργαστήριο καλύπτει ερευνητικές ανάγκες του τμήματος σε θέματα οικονομικής πολιτικής, διεθνοπολιτικής ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Τα επιστημονικά πεδία έρευνας και μελέτης στα οποία δραστηριοποιούνται τα μέλη του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνουν την μακροοικονομική και δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική και τραπεζική, τη βιομηχανική και κλαδική πολιτική, τη διοικητική επιστήμη, την ευρωπαϊκή οικονομία και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη διεθνή πολιτική οικονομία, την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, τον ρόλο των θεσμών, την υγεία και την αγορά εργασίας, την άμυνα και την ασφάλεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη σταθερών δεσμών συνεργασίας με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικούς φορείς, καθώς και με φορείς της τοπικής και περιφερικής οικονομίας και παραγωγής και η εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται η οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων καθώς και η πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων. Λόγου χάρη, το εργαστήριο ξεκίνησε την έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή της σειράς Κείμενα Οικονομικής και Διεθνοπολιτικής Ανάλυσης (κ-ΟιΔΑ) με
σκοπό να λειτουργήσουν σαν μία γέφυρα μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και του ευρύτερου κοινού. Στόχος τους είναι η προσέγγιση και ανάλυση θεμάτων της επικαιρότητας ή γενικότερου ενδιαφέροντος με επιστημονικά άρτιο τρόπο χωρίς όμως σύνθετες τεχνικές μεθοδολογίες ανάλυσης ούτως ώστε να είναι προσιτά από ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που δεν διαθέτει κατ’ ανάγκη τις γνώσεις να προσεγγίσει τεχνικά επιστημονικά κείμενα. Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσιευμένα κείμενα στην εν λόγω σειρά πραγματεύονται θέματα ενεργειακής πολιτικής ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και το Bitcoin».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξαφνικό μπουρίνι έπληξε τα Ιωάννινα – Διεκόπη η κυκλοφορία σε δρόμο λόγω συσσώρευσης υδάτων

Μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε ένταση ήταν η κακοκαιρία που ξέσπασε σήμερα Πέμπτη, κατά…

30 Μαΐου 2024

Σλοβενία: Αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε σήμερα μια απόφαση για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους,…

30 Μαΐου 2024

Ηράκλειο: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου – «Τον σκότωσαν με καρεκλοπόδαρο, ενώ κοιμόταν»

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου, Κώστα Κουνάλη, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν…

30 Μαΐου 2024

Αυτοκίνητο παρασύρει μητέρα και το 14 μηνών βρέφος

Τροχαίο ατύχημα με παράσυρση μιας γυναίκας με το μωρό της κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη.…

30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024 – Εκτίμηση Politico: Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από το ΕΛΚ

Οι ευρωβουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού…

30 Μαΐου 2024

Κάθειρξη 8 ετών και 9 μηνών στον μητροκτόνο της Χαλκηδόνας

Ποινή κάθειρξης 8 ετών και 9 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σ’ έναν…

30 Μαΐου 2024