Ελλάδα

Νέο «χτύπημα» Κοτζιά: Διαφωνώ με την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή ΠτΔ

Νέο χτύπημα στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από την Κομοτηνή σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την διαφωνία του με τις κομμάτι των συνταγματικών αλλαγών που προτάθηκαν εσχάτως στην ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν το νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση στο σκέλος του τρόπου εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν ο κ. Τσίπρας πρότεινε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να γίνονται διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή μια φορά το μήνα επί ένα εξάμηνο ώστε να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συναινετική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εφόσον αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες να γίνεται απευθείας εκλογή από το λαό.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ευθέως ότι διαφωνεί με αυτή την πρόταση. Και αντιπρότεινε την υιοθέτηση μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό εκλεκτορικό Σώμα αποτελούμενο κατά 60% από βουλευτές, κατά 30% από αυτοδιοικητικούς και κατά 10% από κληρωτούς πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή του ύπατου πολιτειακού παράγοντα. «Οσες φορές είχαμε δυισμό, διαρχία στην Ελλάδα είχαμε πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το