Οικονομία

Νέο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ

χρημα

Νέα ταλαιπωρία αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Η Οδύσσεια συνεχίζεται για όσους δικαιούνται έκπτωσης αλλά είναι υποχρεωμένοι ακόμη και τώρα να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Όπως αναφέρει το Mega, ούτε στην ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών που ξεκίνησε από χθες το βράδυ δεν θα δουν οι φορολογούμενοι τις πολυπόθητες εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή.

Αιτία είναι πως όσοι δικαιούνται έκπτωση εισέπραξαν μέσα στο 2013 προνοιακά επιδόματα ή αποζημίωση απόλυσης με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, εφόσον η είσπραξη των επιδομάτων ή κάποιας αποζημίωσης οδήγησε σε υπέρβαση των εισοδηματικών ορίων. Όμως, επειδή ο νόμος συνυπολογίζει όλα τα επιδόματα και τα τεκμήρια, είναι πιθανό να χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί το ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, όσοι δεν έχουν λάβει την έκπτωση θα πρέπει να ξαναπάνε στην εφορία και να δηλώσουν ότι το υπερβάλλον ποσό αφορούσε σε αφορολόγητο επίδομα.Μέχρι τότε όμως, θα πληρώσουν το φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ τόσο του Οκτωβρίου όσο και του Νοεμβρίου.

Έκπτωση 50% στο φόρο δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, ο οποίος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τμ και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για άγαμο, τις 150.000 ευρώ για έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά.

Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80% δικαιούνται πλήρους απαλλαγής, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τμ, ενώ τα ακίνητα που παρέμεναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013 δικαιούνται έκπτωση 20%.

Αναλτυικά στο www.imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το