Πολιτισμός

Νένα Ζήση: Είναι ένα όμορφο ταξίδι η γραφή

Συμπλήρωσε έναν μήνα ύπαρξης στα ράφια των βιβλιοπωλείων το μυθιστόρημα «Στο φως του κίτρινου αστεριού» της κ. Νένας Ζήση. Ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια ιστορία αγνού έρωτα ανάμεσα σε έναν νεαρό Εβραίο και μια ανήλικη χριστιανή, μια ερωτική ιστορία που γεννιέται στον Βόλο κατά τον τελευταίο χρόνο της δικτατορίας.

Η «Θ» συνάντησε την κ. Νένα Ζήση και συνομίλησε μαζί της, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο της, την ιστορία έρωτα που εξελίσσεται, τα συναισθήματα που δημιουργούνται, αλλά και τα μηνύματα.

«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια ιστορία αγνού έρωτα ανάμεσα σε έναν νεαρό Εβραίο και μια ανήλικη χριστιανή. Το ζευγάρι πασχίζει να υπερβεί τα εμπόδια που θέτουν οι άνθρωποι και οι δοξασίες τους στα μέσα του 1973. Η κοινωνική και η πολιτική πραγματικότητα της εποχής είναι ο καμβάς πάνω στον οποίον υφαίνεται η σχέση» επισημαίνει η ίδια.

Η κ. Νένα Ζήση ανέφερε ότι «ο Μάκης λειτουργεί τη βαριά δέσμευση να παραμείνει  αμετακίνητος στην εβραϊκή του συνείδηση, που είχαν χτίσει οι γονείς, με φόντο πάντα το «ολοκαύτωμα» και τις διώξεις της φυλής τους. Η Ιφιγένεια από την άλλη, δοσμένη ολοκληρωτικά στη σαγήνη ενός αγνού και ρομαντικού έρωτα, παρόλο που θέλει, δεν μπορεί να αλλάξει θρησκεία, επειδή είναι ανήλικη και κυρίως γιατί έχει την απόλυτη άρνηση των γονιών της».

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το μυθιστόρημα «Στο φως του κίτρινου αστεριού» είναι ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, τις αλήθειες της κοινωνίας μας, τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα και την αδυσώπητη δύναμη των προκαταλήψεων, σύμφωνα με τη συγγραφέα.

«Τα συναισθήματα από αυτή την καινούργια συγγραφική εμπειρία είναι ιδιαίτερα» σημείωσε η κ. Νένα Ζήση για να συμπληρώσει: «Με αφορμή τη δεύτερη έκδοσή του διαπιστώνω ότι τόσο η προσέλευση στην παρουσίαση του βιβλίου στο Αχίλλειο στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, όσο και η υποδοχή που επεφύλαξαν οι φίλοι συμπολίτες μου στο μυθιστόρημα ήταν πολύ θερμή. Ο τρόπος που οι αναγνώστες επικοινωνούν και μοιράζονται μαζί μου τις εντυπώσεις τους από αυτό με συγκινεί και με τιμά ιδιαίτερα. Ως άνθρωπος που επέλεξα να εκφραστώ δημόσια με τη γραφή, είμαι ικανοποιημένη που συναντάται η επιθυμία μου να διαβαστεί το κείμενό μου με ενδιαφέρον και να βρει ο κάθε αναγνώστης κάτι δικό του μέσα στις γραμμές του κι ας τις έγραψε κάποιος άλλος, εγώ εν προκειμένω».

Όσον αφορά για ποιο λόγο ασχολήθηκε με αυτό το θέμα στο βιβλίο της απάντησε πως «θέλησα να ασχοληθώ με τη δύναμη του έρωτα που καταφέρνει συχνά να ανατρέπει τις κοινωνικές ισορροπίες και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ακραίες συμπεριφορές, καθώς ο τρόπος σκέψης ενός ερωτευμένου ανθρώπου είναι απρόβλεπτος».

«Δημιούργησα μια ιστορία που να πιάνει τον σφυγμό της πραγματικότητας αγγίζοντας θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ισότητα των δύο φύλων και οι αλήθειες της κοινωνίας μας, ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, ο έρωτας και οι βαθιές αλλαγές που αυτός μπορεί να επιφέρει στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου» επισήμανε η κ. Νένα Ζήση.

Στο βασικό κάδρο η ερωτική ιστορία εξελίσσεται στη συντηρητική επαρχιακή κοινωνική πραγματικότητα του Βόλου το 1973, σε μια πολιτική συγκυρία που δεν προσφέρεται για την αποδοχή «διαφορετικών» ζευγαριών και ακόμη περισσότερο για τη γραφειοκρατική επισημοποίηση της συνύπαρξης δύο ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία.

«Ο έρωτάς τους είναι σαν να φωτίζεται από το «φως του κίτρινου αστεριού», που συνειρμικά δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά όλο εκείνο το βαρύ φορτίο των προκαταλήψεων και των στρεβλών δοξασιών. Το κίτρινο αστέρι είναι το απόλυτο σημάδι στιγματισμού ενός ολόκληρου λαού, που κορυφώθηκε με τη μεγαλύτερη γενοκτονία των αιώνων, την Τελική Λύση. Ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία δεν επέτρεψαν να ευοδωθεί αυτή η σχέση των δύο νέων παιδιών, που ξεκίνησαν να πάνε σε μια περιπέτεια ζωής με μόνα όπλα την αθωότητα, την αγνότητα και την καθαρότητα του έρωτά τους» εξηγεί η ίδια για το πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το