Τοπικά

Νεκρός στη Σκιάθο ο νηογνώμονας Πέτρος Τσεμπελής – Ο άνθρωπος που διέσωσε µνήµες της παλιάς Αθήνας

Ταυτοποιήθηκε η σορός του άτυχου άνδρα που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σήμερα, λίγα λεπτά με μετά τις 12 το μεσημέρι από τη λιμενική αρχή Σκιάθου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νήσου Αρκού και της Σκιάθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του skiathoslife.gr, πρόκειται για τον 81χρονο Πέτρο Τσεμπελή. Ο 81χρονος ήταν συνταξιούχους νηογνώμονας που διέθετε εξοχική κατοικία στη Σκιάθο και επισκεπτόταν το νησί πολύ τακτικά. Για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή.
Ο Πέτρος Τσεµπελής ήταν γέννηµα θρέµµα Αθηναίος. Σπούδασε µηχανικός και εργάστηκε για χρόνια στη ναυπηγική βιοµηχανία. Πήγε για πρώτη φορά στη Σκιάθο πριν από αρκετά χρόνια και έκτοτε περνούσε εκεί τις καλοκαιρινές του διακοπές.  Ήταν επίσης ο άνθρωπος που διέσωσε µνήµες της παλιάς Αθήνας.

Ενα ζευγάρι Αγγλων, γείτονές του στην Καναπίτσα της Σκιάθου, του µίλησαν ένα βράδυ πριν από 25 χρόνια για κάποιον φίλο τους που εργάζεται ως σερβιτόρος στην πατρίδα τους και είναι απόγονος του φωτογράφου της βασίλισσας Βικτωρίας, Αλεξάντερ Λαµόντ Χέντερσον. Αυτός ο σερβιτόρος είχε ένα τµήµα του πολύτιµου αρχείου του Χέντερσον και µάλιστα µια σειρά φωτογραφιών από την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1904. Και ήθελε να το πουλήσει.

Ο µηχανικός Πέτρος Τσεµπελής δέχτηκε να το αποκτήσει και, χάρη στην κίνησή του αυτή, διέσωσε ένα κοµµάτι της ιστορίας της Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα. Αργότερα, ο Πέτρος Τσεµπελής δώρισε το αρχείο µε τις 150 γυάλινες διαφάνειες στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τον µόνο όρο που έβαλε ήταν αυτές οι φωτογραφίες να εκτεθούν -µετά την Αθήνα- στο αγαπηµένο του νησί, στη Σκιάθο. ‘Ετσι 84 φωτογραφίες της Αθήνας του 1904 παρουσιάστηκαν σε µια ενδιαφέρουσα έκθεση στην Ιερά Μονή Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, µε τον τίτλο «Alexander Lamont Henderson. Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το