Κόσμος

Νεκρή φάλαινα με 22 κιλά πλαστικού στο στομάχι της

Mια νεκρή φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε από τις ιταλικές Aρχές στις ακτές της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η φάλαινα ήταν έγκυος και στο στομάχι της βρέθηκαν πλαστικά συνολικού βάρους 22 κιλών.
Σύμφωνα με την Telegraph το τεράστιο θηλαστικό ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στις βραχώδεις ακτογραμμές της ιδιωτικής παραλίας Cala Romantica της Σαρδηνίας. Οι αρχές μετέφεραν την φάλαινα μήκους 8 μέτρων με ένα φορτηγό σε εργαστήριο στην ιταλική ενδοχώρα.

Όταν οι κτηνίατροι και οι επιστήμονες άνοιξαν τη φάλαινα, ανακάλυψαν όχι μόνο ότι ήταν έγκυος, αλλά πιθανότατα το έμβρυο δεν μπορούσε να τραφεί λόγω της τεράστιας ποσότητας πλαστικού που υπήρχε στο στομάχι της μητέρας. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 22 κιλά πλαστικού, από δίχτυα ψαράδων και μαύρες σακούλες σκουπιδιών μέχρι και μία συσκευασία απορρυπαντικού με την ετικέτα ακόμα ευανάγνωστη.

«Ήταν δραματικό το να βρούμε το έμβρυο, αισθανόμασταν ήδη άσχημα σε αυτό το σημείο. Όταν όμως ανοίξαμε το στομάχι της και είδαμε όλο το πλαστικό γίναμε ξανά μάρτυρες της θλιβερής κατάστασης», δήλωσε θαλάσσιος βιολόγος που ήταν παρών στη διαδικασία. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν τοξικολογικές έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του ζώου.

Σύμφωνα με μελέτη της WWF που δημοσιεύτηκε το 2018, το 95% των αποβλήτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο είναι πλαστικά. Η υπερβολική χρήση πλαστικών, η κακή διαχείριση των αποβλήτων και τα απορρίμματα που προέρχονται από τον μαζικό καλοκαιρινό τουρισμό (ειδικά στη Σαρδηνία) είναι από τις κύριες αιτίες για την τεράστια συσσώρευση πλαστικού στη θάλασσα.

Η βορειοανατολική Σαρδηνία είναι γνωστό πέρασμα των τεράστιων αυτών ζώων καθώς έχουν υπάρξει περισσότερες από 500 παρατηρήσεις φαλαινών, 8 διαφορετικών ειδών στην περιοχή.
Οι ερευνητές ζήτησαν άδεια προκειμένου να κρατήσουν τον σκελετό της φάλαινας για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το