Τοπικά

Οι νέοι της “ΑΡΣΙΣ” κοντά στους πάσχοντες από την νόσο Alzheimer

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο Alzheimer, η ΑΡΣΙΣ Βόλου συνεργάστηκε με την Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών σε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και συγκεκριμένα στις δυσκολίες της τρίτης ηλικίας.

Οι νέοι που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μακρινίτσα και στα Κοινωνικά Διαμερίσματα της ΑΡΣΙΣ στο Βόλο συμμετείχαν σε ενημέρωση σχετικά με τη νόσο και τα συμπτώματα της, σε δραματοποίηση παραμυθιού και στον Περίπατο Μνήμης που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη του Βόλου.

Η ενημέρωση για τη νόσο πραγματοποιήθηκε στον Ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα, όπου η Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός, Σουσουρή Μάγδα, συζήτησε με τους νέους τα σημάδια εκδήλωσης της νόσου, τα συμπτώματα, τα επιδημιολογικά στοιχεία και τους τρόπους πρόληψης από την ασθένεια.

Η ουσιώδης και θετική συνεργασία μεταξύ των δομών της ΑΡΣΙΣ Βόλου και της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών συνεχίστηκε με τη δραματοποίηση του παραμυθιού “ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ” από τη συγγραφέα αφηγήτρια παραμυθιών, κ. Αισώπου Μάρω, που πραγματοποιήθηκε στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα. Το δρώμενο έφερε σε επαφή τους νέους των δομών της ΑΡΣΙΣ Βόλου με τους ηλικιωμένους της Μ.Α.Ν.Α., όπου αναπτύχθηκαν νέοι δεσμοί και συναισθήματα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Οι νέοι θέλοντας να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματα που αποκόμισαν από την επαφή με τους πάσχοντες, τους συνόδευσαν στον συμβολικό Περίπατο Μνήμης που διοργανώθηκε από την Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα.

Η επαφή με τους πάσχοντες από τη νόσο έδωσε την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ενίσχυσε την δεξιότητα της ενσυναίσθησης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και βοηθώντας τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Σημαντικό παράδειγμα αποτελούν η προσφορά ενός φιλοξενούμενου από τον Ξενώνα δύο πορτρέτων ακουαρέλας από φωτογραφίες δύο ηλικιωμένων που σχεδίασε και ενός φιλοξενούμενου από τα Κοινωνικά Διαμερίσματα η δωρεά ενός μεταποιημένου παλτό.

Η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη όλων των ανθρώπων στις πολύπλοκες ανάγκες των πασχόντων από τη νόσο πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλης της κοινωνίας.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Κοζάνη. Η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες για την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Βασική επιδίωξη της ΑΡΣΙΣ είναι η εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την προστασία των παιδιών που, ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, θρήσκευμα αποτελούν τον πιο αδύναμο, ευαίσθητο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό κρίκο της κοινωνικής συνοχής και προόδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το