Οικονομία

Οι νέοι φόροι έβαλαν «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης -Με το… καλημέρα 10 λεπτά ακριβότερο

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», λέει το πάνσοφο ρητό που βρίσκει εφαρμογή και στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μοιράσει με διαφορετικό τρόπο το ίδιο ακριβώς κονδύλι, έχοντας ωστόσο καθυστερήσει και φέτος να λάβει εγκαίρως τις όποιες αποφάσεις.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Και πάλι τα νοικοκυριά να μην μπορούν να κάνουν εγκαίρως το κουμάντο τους, υπολογίζοντας αν και πόσο επίδομα δικαιούνται.

Η διαφορά με την περσινή χρονιά είναι αφενός ότι ο Χειμώνας έδειξε τα δόντια του πολύ πιο νωρίς αφετέρου ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα όρια των 93 λεπτών αντί 83 λεπτών πέρσι, λόγω της διπλής αύξησης φόρων που… κέρασε το υπουργείο Οικονομικών τα νοικοκυριά: και αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από 23%) και αύξηση του ΕΦΚ στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ το λίτρο πέρσι. Εκεί που έχασε, όμως, τη μπάλα το οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν υπολόγισε ούτε τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών τιμών, ούτε βέβαια τις ανατιμητικές τάσεις που δημιουργεί κάθε φορά μια αύξηση φόρων, με αποτέλεσμα ενώ υπολογιζόταν μια διαχειρίσιμη- όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας- αύξηση των λιανικών τιμών κατά περίπου 6 λεπτά, να προκύψει αύξηση 10 λεπτών και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η φουλ σεζόν και «φουντώσουν» οι παραγγελίες, που οδηγούν και σε υψηλότερες τιμές.

Ξεκινώντας από τη… διάσωση του κονδυλίου των 105 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για το επίδομα θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει τώρα πώς μπορεί να «σπάσει» τις Ζώνες της Επικράτειας με πιο δίκαιο τρόπο, έτσι ώστε οι ορεινές περιοχές να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση. Το πρόβλημα είναι ότι σε μια χώρα κατά βάση ορεινή ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει παγίδες, ενώ συν τοις άλλοις έχει γίνει σαφές από τις πρώτες σχετικές απόπειρες ανακατανομής του κονδυλίου ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολυπληθέστερες αστικές περιοχές, όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας, να λάβουν τελικά επίδομα- ψίχουλα, που θα οξύνει το πρόβλημα επιβίωσης για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο έγκρισης των αιτήσεων και εκταμίευσης του επιδόματος, η πρώτη δόση θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2017, δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει το προγραμματισμένο μπαράζ των αυξήσεων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, πολλαπλασιάζοντας τα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το 29,2% του συνόλου των νοικοκυριών δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το Χειμώνα, ενώ όσον αφορά στα φτωχά νοικοκυριά (το κατώφλι φτώχειας για 4μελή οικογένεια βρίσκεται στις 9.475 ευρώ ετησίως) το ποσοστό ανεβαίνει στο 50,8%!

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το