Ελλάδα

Νέες βόμβες Βαρουφάκη για Τσίπρα, Grexit & διαπραγμάτευση του 2015

Ξανά σε θέση «απολογούμενου» θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την κυβέρνηση με τους ισχυρισμούς και τις αποκαλύψεις ,που περιλαμβάνονται στο επίμαχο βιβλίο και σε νέες συνεντεύξεις του.

Η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” φιλοξενεί νέα αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην ΥΠΟΙΚ ανάμεσα στα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα – λεπτό προς λεπτό- 7 sms που φέρεται έχει ανταλλάξει με τον πρωθυπουργό μέσα από συνεδρίαση του Eurogroup.

O Βαρoυφάκης ισχυρίζεται πως ο Αλ.Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Σόιμπλε μέσω μιας πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η πρόταση Σόιμπλε και τα SMS για το Grexit

Ο Βαρουφάκης περιγράφει πως λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαίου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο ο Σόιμπλε του παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για πένα “τάιμ άουτ” που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Εκείνος μέσα από την συνεδρίαση ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με sms για τα οποία έχει κρατήσει και την ακριβή ώρα

Βαρουφάκης ,[16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.

Τσίπρας, [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης, [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
Τσίπρας, [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης, [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας, [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης, [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τα sms που ακολούθησαν

Τσίπρας, [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης, [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας, [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης, [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με Τσίπρα, Παππά, Δραγασάκη και Τσακαλώτο

«Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους, για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα τον Παππά, τον Δραγασάκη, τον Τσακαλώτο », λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο τέως ΥΠΟΙΚ αναφέρεται με απαξία στον κ. Τσίπρα λέγοντας « Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει ένα χαρτί που θα καταδικάζει τη χώρα του στη συνέχιση της δουλοπαροικίας».

«Σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής του».

Ενώ τέλος προκαλεί τους πάντες να τολμήσουν ειδικό δικαστήριο.

Η εκδοχή του Στρατούλη

Ο πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στέλεχος της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι υπήρχε μεγάλο τμήμα υπουργών και βουλευτών που ζητούσαν επιστροφή στην δραχμή το 2015, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης.

Σημείωσε ότι η πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015, και μάλιστα τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε ο κ. Στρατούλης.

Τόνισε ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους.

Παρά τη στήριξή του για του Grexit, ο κ. Στρατούλης υποβάθμισε τις τότε επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.

Όπως είπε, τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.

Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το