Τοπικά

Νέες θεραπείες για το άσθμα ανακοινώθηκαν στο πανελλήνιο συνέδριο πνευμονολογίας στον Βόλο

Νέες θεραπείες με καινούρια φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος βρίσκονται προ των πυλών, όπως τονίστηκε στο πολύ ενδιαφέρον πανελλήνιο συνέδριο πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ξενία» στον Βόλο.
Ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάννης επισήμανε πως «Στο πανελλήνιο συνέδριο έδωσαν το παρών 700 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα καταγράφοντας μια επιτυχία που τόσο μεγάλη δεν την είχαμε στο παρελθόν. Στο πλαίσιο των εργασιών συζητήθηκαν πολλά περιστατικά από την πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και από άλλα νοσοκομεία τα οποία ήταν πολύ διδακτικά, καθώς ο καθένας ανέφερε τη δικιά του εμπειρία.

Ακόμη αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στο άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με ομιλίες που αφορούν καινούριες θεραπείες. Πρόκειται για τρία διαφορετικά φάρμακα που ανοίγουν και ξεβουλώνουν τους βρόγχους, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα ή δύο φάρμακα μαζί. Επίσης υπάρχουν καινούριες θεραπείες για το άσθμα που σταματούν τη φλεγμονή των αεραγωγών. Το άσθμα ταλαιπωρεί το 10% των παιδιών, ενώ στους ενήλικες εμφανίζεται σε ποσοστό 7-8%. Μια ερμηνεία για το υψηλότερο ποσοστό άσθματος στην παιδική ηλικία, είναι πως δεν έχει διαμορφωθεί το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών. Επίσης τα παιδιά εκτίθενται σε περιβάλλοντα με ρυπογόνους παράγοντες και παίρνουν βαθιές ανάσες, όταν αθλούνται. Στο 70-80% των περιστατικών άσθματος στα παιδιά, αυτή η πάθηση περνάει, αλλά σε αυτούς που θα μείνει, θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή».

Μια ακόμη ενότητα του συνεδρίου αφορούσε στο προφίλ του πνευμονολόγου του μέλλοντος, όπου ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως ο πνευμονολόγος θα πρέπει να συνεργάζεται με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, να μάθει να είναι επεμβατικός, δηλαδή να μην είναι όχι μόνο με το ακουστικό και το σπιρόμετρο.
Ακόμη έγινε συζήτηση και με νοσηλευτές που εργάζονται σε Πνευμονολογικές Κλινικές, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου το αντικείμενο ήταν πώς θα γίνει η συνεργασία με το μέλλον.
Στο συνέδριο υπήρξαν και εισηγήσεις εκτός ιατρικής επιστήμης, όπως για τις γλώσσες που μιλιούνται στη Μακεδονία, για τα θαύματα στην εποχή του Βυζαντίου σε σχέση με νοσήματα του πνεύμονα, αλλά και για τις διαφορετικές ονομασίες που έχει η φυματίωση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η εποχική γρίπη
Αναφορικά με την εποχική γρίπη ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως «βλέποντας την εικόνα που επικρατεί στο νότιο ημισφαίριο και ειδικότερα στην Αυστραλία μάλλον δεν θα έχουμε σοβαρή γρίπη φέτος. Βέβαια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες. Πάντως ο κόσμος θα πρέπει να εμβολιαστεί για να θωρακιστεί από τους κινδύνους της γρίπης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το