Τοπικά

Νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Βόλου

Οι πλέον σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο πραγματοποιούνται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Νέες μέθοδοι εφαρμόζονται στη χειρουργική και έχουν πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για νοσογόνο παχυσαρκία, αφαίρεσης κακοήθων όγκων του παχέος εντέρου, ακόμα και θωρακοσκοπικές επεμβάσεις.

Σε συνδυασμό με την καθιερωμένη διεθνώς πρακτική να εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης των χειρουργικών ασθενών, έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των ημερών νοσηλείας και της ανάγκης για παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
«Η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου συνεχίζει να πορεύεται πιστή στις αρχές του αείμνηστου χειρουργού Γιάννη Βαρδούλη. Στόχος της διαχρονικά είναι η καλύτερη δυνατή και επιστημονικά τεκμηριωμένη συνολική αντιμετώπιση του ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια, ώστε η κλινική να συμβαδίζει σταθερά με τα επιστημονικά άλματα και τις εξελίξεις στις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους και πρακτικές», τόνισε ο διευθυντής κ. Νίκος Έξαρχος.

Η προσφάτως εγκαινιασθείσα αίθουσα του ψηφιακού χειρουργείου είναι ένας χώρος που υποστηρίζεται με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, μοναδικός στο είδος του σε πανελλήνια κλίμακα και ήρθε να προστεθεί στις υποδομές του «Αχιλλοπούλειου» επιτρέποντας την αύξηση των δυνατοτήτων για την εφαρμογή τεχνικών ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής. Είναι ενδεικτικό ότι χειρουργοί από τρία πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν ήδη επισκεφθεί τη συγκεκριμένη αίθουσα για να δουν από κοντά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, αλλά και να αποκτήσουν τεχνογνωσία για τη διεκδίκηση τέτοιων υποδομών στα δικά τους ιδρύματα. Με ψηφιοποιημένες όλες τις λειτουργίες, οι χειρουργοί μπορούν με ασφάλεια να πραγματοποιήσουν όλων των ειδών τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Ήδη εκτός από τις συνήθεις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χολοκυστεκτομής και αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος που ήταν καθημερινότητα για την κλινική, έχουν πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για νοσογόνο παχυσαρκία, αφαίρεσης κακοήθων όγκων του παχέος εντέρου, ακόμα και θωρακοσκοπικές επεμβάσεις. Σε συνδυασμό με την καθιερωμένη διεθνώς πρακτική να εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης των χειρουργικών ασθενών, έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των ημερών νοσηλείας και της ανάγκης για παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.

Σημείο αναφοράς για την κλινική αποτελεί η αδιάλειπτη λειτουργία του ογκολογικού συμβουλίου από το 2013, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που συνεδριάζει 2 φορές τον μήνα με τη συμμετοχή χειρουργών, ογκολόγων, ακτινολόγων, παθολογοανατόμων και ακτινοθεραπευτών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στο συμβούλιο έχουν εκτιμηθεί ήδη περισσότεροι από χίλιους διακόσιους ασθενείς εξασφαλίζοντας την πιο ολοκληρωμένη και ιατρικά ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών προβλημάτων. Η λειτουργία του έχει συντελέσει στο να περιορισθούν οι αποσπασματικές και χρονοβόρες επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να καθορισθεί το πλάνο της απαιτούμενης θεραπείας, με άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογική, αλλά και πολλές φορές οικονομική ταλαιπωρία των ασθενών.

Η εκπαίδευση και η εμπειρία των χειρουργών της κλινικής, αντανακλάται στον αριθμό των μεγάλων επεμβάσεων που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στο «Αχιλλοπούλειο». Οι ογκολογικές επεμβάσεις για καρκίνους ήπατος-παγκρέατος, παχέος εντέρου, οισοφάγου-στομάχου και μαστού ξεπερνούν τις 200 ετησίως και είναι καθιερωμένες στη δραστηριότητα της κλινικής με πολύ καλά αποτελέσματα, συγκρίσιμα με τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας και κέντρα του εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατο χειρουργικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, η κλινική «έκλεψε» τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας τον αριθμό, τον βαθμό δυσκολίας, αλλά και την οργανωμένη προσέγγιση των περιστατικών που έχει πραγματοποιήσει.
Το κύρος και η ποιότητα των υπηρεσιών της κλινικής επιβεβαιώνεται από τα δίκτυα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στελέχη της κλινικής θεωρούν, όχι άδικα, ότι αποτελεί εύσημο για τη δουλειά τους, η έμπρακτη υποστήριξη ανθρώπων όπως ο καθηγητής χειρουργικής οισοφάγου Δ. Θεοδώρου και ο Α. Πραχαλιάς, διευθυντής χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο King’s College του Λονδίνου. Η συνδρομή τους σε περιστατικά εξαιρετικής πολυπλοκότητας έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός στα βήματα ανάπτυξης των δράσεων της κλινικής.

Εκτός όμως από τις αμιγώς ιατρικές υπηρεσίες η κλινική στοχεύει και στην εξέλιξη της συνολικής ποιότητας της περίθαλψης που προσφέρει. Εδώ και τρεις μήνες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια στατιστική έρευνα αξιολόγησης από τους νοσηλευόμενους και το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να εντοπιστούν «αδύνατα σημεία» στην ποιότητα νοσηλείας και περίθαλψης που προσφέρει η κλινική. Είναι το πρώτο βήμα, με χαρακτηριστικό τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών, σε μια αλυσίδα δράσεων που έχει εκπονήσει η κλινική επενδύοντας σταθερά στην εξέλιξή της με ασφαλή και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το