Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Η μάχη των «κολοσσών» για το διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ

Σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν τα στελέχη γνωστών πολυεθνικών ομίλων, προκειμένου να είναι έτοιμα να καταθέσουν στις 3 Μαρτίου 2019 τους φακέλους συμμετοχής τους στον πολύκροτο διαγωνισμό για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες υψίστης ασφαλείας.

Η «μάχη» για το έργο-μαμούθ των 515 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα, καθώς εταιρείες κολοσσοί προσπαθούν με… νύχια και με δόντια να καταφέρουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα εκτύπωσης έγχρωμης φωτογραφίας, με προηγμένο τρόπο αποτύπωσης που να πληροί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Η απαίτηση έγχρωμης φωτογραφίας, αντί για ασπρόμαυρης, είναι ο «πονοκέφαλος» πολλών εκ των συνολικά 26 εταιρειών που προσκλήθηκαν ως δυνητικά ενδιαφερόμενες. Και αυτό διότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιείχε το συγκεκριμένο όρο για έγχρωμη αποτύπωση. Ο όρος αυτός είναι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και καταγγελίες περί «θολών» σημείων στον διαγωνισμό, προκειμένου να προκριθούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Για να μπορεί μία εταιρεία, εξειδικευμένη στην έκδοση εγγράφων ασφαλείας, να τυπώσει έγχρωμη φωτογραφία θα πρέπει να διαθέτει ένα προηγμένο λογισμικό, το οποίο έχουν ελάχιστοι όμιλοι. Κανένας, ωστόσο, από τους ενδιαφερόμενους ομίλους δεν επιθυμεί να μείνει εκτός του διαγωνισμού των 515 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, υπάρχουν εταιρείες που έχουν βάλει τους καλύτερους προγραμματιστές τους να «τρέχουν» νυχθημερόν, ούτως ώστε να προλάβουν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο λογισμικό, το οποίο στη συνέχεια θα μπορέσει να πάρει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Ο χρόνος, ωστόσο, είναι ασφυκτικός και έτσι έχουν ήδη ζητήσει προς τα αρμόδια υπουργεία είτε να δοθεί παράταση στην υποβολή των φακέλων είτε να γίνουν αλλαγές στους όρους και να μην περιλαμβάνεται η έγχρωμη φωτογραφία ως προαπαιτούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ζητούν να υπάρξουν διευκρινίσεις, που θα αναφέρουν ότι η ανάδοχος εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει την έγχρωμη αποτύπωση εντός πέντε χρόνων (όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) ή διαφορετικά εντός δύο ετών. Ο άλλος τρόπος «ελιγμού» για τους υποψηφίους είναι να συμπράξουν με ομίλους που διαθέτουν το κατάλληλο λογισμικό για την έγχρωμη φωτογραφία, κάτι βέβαια που θα μειώσει σημαντικά το προσδοκώμενο όφελος.

Υποψήφιοι όμιλοι έχουν στείλει εγγράφως σχετικά αιτήματα, θεωρώντας ότι έτσι ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα επί ίσοις όροις, καθώς οι περισσότερες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μετά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν προβάδισμα ανταγωνίστριες εταιρείες. Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Οι επιτροπές που «τρέχουν» τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μετά την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας μπορεί να υπάρξει «βροχή» ενστάσεων και προσφυγών που θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα μας για το θέμα, το οποίο έχει καθυστερήσει επί σειρά ετών και το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας στο κομμάτι της ασφάλειας.

Από τις εταιρείες κολοσσούς που αναμένεται να διεκδικήσουν το έργο τουλάχιστον μία, γαλλικών συμφερόντων, διαθέτει τη δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης υψηλών προδιαγραφών. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και όμιλοι που κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και έτσι δεν είναι γνωστό εάν πληρούν τις προδιαγραφές ή όχι. Ανάμεσα στους πολλούς πιθανούς υποψηφίους είναι η γερμανική εταιρία Veridos, η γαλλική Gemalto του ομίλου Thales, η επίσης γαλλική Idemia, η βελγική Pitkit Zetes Smartech και η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία τυπώνει τα ελληνικά διαβατήρια, ύστερα από σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η ακύρωση του διαγωνισμού
Γιατί, όμως, ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός; Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό συνέβη διότι δεν προέβλεπε από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Ουσιαστικά με τον διαγωνισμό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο με έξτρα δαπάνη περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος διαγωνισμός περιλαμβάνει εξ αρχής τα στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν ανεβάζει το κόστος του έργου, διότι η ανάδοχος εταιρία θα κληθεί με τα ίδια χρήματα να διεκπεραιώσει και αυτό το υποέργο. Επίσης, οι πολίτες και με το νέο διαγωνισμό θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα (10 ευρώ). Συνεπώς το θολό σημείο στο νέο διαγωνισμό δεν είναι το κόστος του έργου αλλά ο όρος για έγχρωμη φωτογραφία», εξηγεί πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι από τις 26 εξειδικευμένες στην έκδοση εγγράφων ασφαλείας εταιρείες που προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τέσσερις με πέντε θα καταφέρουν τελικά να υποβάλλουν φάκελο στις 3 Μαρτίου 2019.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το