Τοπικά

Νέες τάσεις στο λιανεμπόριο λόγω της τεχνολογίας

 

Οι νέες τάσεις που δημιουργούνται λόγω της τεχνολογίας στο λιανεμπόριο παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Valis και διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις μας μεταλλάσσονται και αναδιαμορφώνονται. Πόσοι από εμάς δεν επενδύσαμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο την περίοδο της πανδημίας; Πόσοι δεν έχουμε στραφεί στην πράσινη ενέργεια; Αναμφισβήτητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση της μικρής επιχείρησης όχι γιατί πρέπει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά γιατί μπορεί να γίνει βιώσιμη, μπορεί να αντέξει. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα νέα εργαλεία του κάθε επιχειρηματία. Αν και μετά την πανδημία τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρουσίασαν σταδιακή ύφεση, ωστόσο άφησαν πίσω τους μια νέα καταναλωτική συνήθεια, για αυτό παρατηρείται ότι όλο και πιο συχνά οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές προωθητικές ενέργειες έχοντας ένα νέο διευρυμένο καταναλωτικό κοινό.
Ανήκουμε πλέον στην παγκόσμια οικονομία, όχι για να γίνουμε όλοι μεταξύ μας ανταγωνιστές, αλλά για να μετατρέψουμε την ελληνική αγορά σε μια ανταγωνιστική αγορά, όπου θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εξαλείφοντας την ανεργία, δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρηθεί ενεργά η μικρή επιχείρηση στην εγχώρια αγορά».
Συμπλήρωσε πως το 30% των δαπανών για την αγορά διαφόρων εμπορικών γίνεται μέσα από το διαδίκτυο.
Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων επισήμανε τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες κατά την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας εκθέτοντας με στοιχεία τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται.
«Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα με ενεργητικές πολιτικές και σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 713,7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία.
– Από τα δύο Προγράμματα ΑΝΑΣΑ και ΑΝΑΣΑ ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 53,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται συνολικά 7.978 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης
– Από τα δύο προγράμματα ΕΠΕΝΔΥΩ και ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ενισχύονται συνολικά 583 επιχειρήσεις με 77,4 εκατ. ευρώ για επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 124,6 εκατ. ευρώ.
Και επιπλέον:
– 53,6 εκατ. ευρώ για νέα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των 4 προγραμμάτων Leader στη Θεσσαλία.
-4 7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εργαζομένων επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας.
-17,7 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-10 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
– Κοινωνική επιχειρηματικότητα, αυτοαπασχόληση για ανέργους, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ερευνητικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων κ.ά.
Από τον Αναπτυξιακό Νόμο στη Θεσσαλία ενισχύονται συνολικά 617 επιχειρήσεις με 250,6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 629,9 εκατ. ευρώ.
Για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, 177,5 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδοτική στήριξη του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας:
– 65 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που βελτιώνουν συνολικές επιδόσεις ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης).
– 34,3 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς (1.820 δικαιούχοι).
– 57,5 εκατ. για την καινούργιο πρόγραμμα «Νέοι Γεωργοί» (1.560 δικαιούχοι με ενίσχυση έως 40.000 ευρώ νεοεισερχόμενο αγρότη).
– 8,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις κάτω των 600.000 ευρώ στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
– 5,2 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές και
– 7,3 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων (520 δικαιούχοι που ενισχύονται ο καθένας με 14.000 ευρώ).
Εμπράκτως, συνεπώς, και όχι με λόγια βρήκαμε τον τρόπο να είμαστε παρόντες σε μία περίοδο, ας μου επιτραπεί ο όρος «πολυκρίσεων» με όλες μας τις δυνάμεις, με στρατηγικές κινήσεις και αποφασιστικό σχεδιασμό. Βρισκόμαστε σε διαρκή εκπόνηση και διαμόρφωση νέων προγραμμάτων ενισχύσεων της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας με όσα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας και προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο επιχειρηματία, επαγγελματία και εργαζόμενο Θεσσαλό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι μας».

Share
Ετικέτες: λιανεμπόριο

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Κουτσιαρής:Είναι ανάγκη όλων μας να επιστρέψουμε στο μέρος που μεγαλώσαμε, καθώς είναι γεμάτο αναμνήσεις

  Ο Βασίλης φέρνει πάντα μαζί του ένα χαμόγελο. Η αγκαλιά του είναι γεμάτη με…

24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Κ. Νερά

    Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χοροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων,…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Τα Φώτα και τα Καρκαντζούλια» στο «Αχίλλειον»

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας συνδιοργανώνει με το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, Διεύθυνση Πολιτισμού,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου – photos

Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διαμόρφωση εφήβων επιτυγχάνεται συχνά μέσα από συγκρούσεις με την οικογένεια

  Της Χρύσας Λεϊμονή, ψυχολόγου Αυτονομία, μια δεξιότητα η οποία πολλές φορές παρεμποδίζεται από τον…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Εισαγωγή στην Ηθική του Σπινόζα» του Pierre Macherey

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο του Pierre Macherey, Εισαγωγή στην Ηθική…

24 Δεκεμβρίου 2023