Τοπικά

Νέες τάσεις στην αγορά εργασίας μέσα στην κρίση

Η τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, αποτελούν μερικούς από τους κλάδους που μπορούν να δώσουν μια σχετική προοπτική στην εύρεση εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα κυριαρχεί, η αγορά εργασίας είναι πλήρως ευμετάβλητη και η οικονομική δραστηριότητα πολύ ευάλωτη.
Ωστόσο οι χιλιάδες σημερινοί 18άρηδες που σε λίγο καιρό θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της όσο τον δυνατόν καλύτερης επιλογής μιας Σχολής που οδηγεί και σε ένα επάγγελμα με μια σχετική σταθερότητα.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης σταθερές και ξεκάθαρες λύσεις δεν υπάρχουν.
Ενδεχομένως να αχνοφαίνονται κάποιες ελπίδες και ανοικτοί ορίζοντες σε κάποιους τομείς.
Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στον Βόλο όπου μίλησε για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού στην πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Προμηθέας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση μαθητών και γονιών.

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας
Ερωτηθείς για τις νέες τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας και μπορούν να προσφέρουν κάποιες προοπτικές παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε πως διεθνώς κυριαρχεί ο τομέας της τεχνολογίας με τις εφαρμογές της που αποτελείται από την πληροφορική, τη μηχανολογία, την φυσική, τα μαθηματικά και την ηλεκτρολογία. Αυτός ο χώρος θεωρείται διεθνώς ότι θα έχει ζήτηση, αλλά δεν ξέρουμε, αν στην Ελλάδα θα συμβεί, καθώς παρατηρείται μια ψηφιακή καθυστέρηση. Τα παιδιά νομίζουν ότι, επειδή παίζουν με το κινητό τηλέφωνο, γνωρίζουν και από τον ψηφιακό κόσμο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης ο τουρισμός έχει μεγάλη δυναμική, οι τουρίστες αυξάνονται διεθνώς. Βέβαια είναι ένας κλάδος ευαίσθητος στη γεωπολιτική αστάθεια. Από την άλλη η Ελλάδα που θέλει να λέει τον τουρισμό «βαριά της βιομηχανία» δεν είχε μέχρι και πέρυσι πανεπιστημιακό τμήμα στον τουρισμό παρά μόνο ορισμένα τμήματα ΤΕΙ. Επίσης ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει προοπτική, αλλά με την προϋπόθεση ότι έχει αλλάξει η κατάσταση και η έμφαση πρέπει να δίνεται στα καινούρια προιόντα, που θα είναι συσκευασμένα και με καλό μάρκετινγκ. Η Θεσσαλία έχει σχολές Γεωπονικής, ενώ είναι πλούσια σε στρεμματικές εκτάσεις».

Οι νοσηλευτές
Παράλληλα ο κ. Στρατηγάκης αναφέρθηκε στα παραϊατρικά επαγγέλματα επισημαίνοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε πολλούς γιατρούς και ελάχιστους νοσηλευτές. Διεθνώς αναλογούν σε κάθε γιατρό 2,5-3 νοσηλευτές, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι μικρότερη. θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον διπλάσιους εισακτέους στις σχολές νοσηλευτικής και παραϊατρικών επαγγελμάτων, γιατί εκεί υπάρχει ανάγκη».
Για τις σχολές δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε πως «η εκπαίδευση είναι υπερπλήρης. Έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς όλων των ειδών και κατηγοριών. Ακόμη και στον χώρο της ειδικής αγωγής έχουμε πολλούς αποφοίτους. και είμαστε από τις λίγες χώρες που διαθέτουμε τόσο πολλούς εκπαιδευτικούς».

Το νέο μοντέλο
Πώς θα πρέπει να κινηθεί ο νέος στο μέλλον για να βρει μια εργασία; «Στο ερώτημα αυτό ο κ. Στρατηγάκης επισήμανε πως γενικώς στο μέλλον θα αποτελεί ζητούμενο ο καθένας να φτιάχνει τη δική του θέση εργασίας. να δημιουργεί κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει η λογική πώς να με προσλάβει κάποιος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. θα φτιάξω εγώ τη δουλειά μου με τα προσόντα. Αυτό σημαίνει πτυχίο, μεταπτυχιακό και κυρίως ανοικτό μυαλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το