Ελλάδα

Νέες προτάσεις στο τραπέζι για αγρότες – επιστήμονες

kinima gravatas

Συμβιβαστικές λύσεις, ώστε να κοπάσει το εσωτερικό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες και τους αγρότες εν όψει και της έλευσης των δανειστών, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

 Προσπαθώντας να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στις σκληρές απαιτήσεις του κουαρτέτου από τη μία και τις κοινωνικές αντιδράσεις από την άλλη, εξετάζει βελτιωτικές ρυθμίσεις στο προσχέδιο Κατρούγκαλου, οι οποίες δεν πρέπει να ανατρέπουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος αλλά και να μην εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά.
Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για τρεις ταχύτητες στις ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών (για κύρια σύνταξη) στο 12%, στο 14% και στο 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος με αντίστοιχη επίπτωση στη σύνταξη. Εξετάζεται, δηλαδή, όσοι επιλέξουν το 12% να δικαιούνται τα 12/20 της εθνικής σύνταξης (230 ευρώ) συν το ανταποδοτικό κομμάτι, όσοι επιλέξουν το 14% να λαμβάνουν 14/20 της εθνικής σύνταξης (268 ευρώ), ενώ όσοι πληρώνουν 20% του εισοδήματός τους να δικαιούνται την πλήρη σύνταξη των 384 ευρώ. Η σύνδεση των εισφορών με το αγροτικό εισόδημα θα έρθει από το 2017 και οι αγρότες που θα πληρώνουν 12% και 14% θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, αν θέλουν, ολόκληρη την εθνική σύνταξη μέσω εξαγοράς.
Μεταβατικότητα
Οσοι επιλέξουν το 20% θα έχουν τη μεταβατικότητα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο με επιπλέον παράταση, ώστε να φτάσουν σταδιακά στο 20% μετά το 2019. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόταση για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» μιλώντας προ ημερών στη Βουλή για τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί ενός που προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ωστόσο πως ο στόχος της ισονομίας και των ίδιων κανόνων για όλους εξυπηρετούνται καλύτερα με όχημα ένα Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο πως φούντωσαν τα τελευταία 24ωρα οι φήμες για αυτονομία και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) ώστε να αποτελέσει μαζί με τον ΟΑΕΕ ένα υπερ-Ταμείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η διάψευση ήρθε χθες από τα πλέον επίσημα χείλη. «Δεν μπορώ να φανταστώ από πού βγαίνουν αυτά τα σενάρια για τη δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου για επιστήμονες», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι γνωστό πως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατά των εξαιρέσεων από τον ΕΦΚΑ για να μην… ξηλωθεί το πουλόβερ, καθώς λέγεται.
Την ίδια στιγμή, στο παζάρι των διαπραγματεύσεων του εσωτερικού μετώπου μπαίνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μέριμνα για ελάφρυνση ασφαλιστικών βαρών και για αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 55.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση που έχει κάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσοι δηλώνουν έως 55.000 ευρώ θα έχουν κλιμακούμενη έκπτωση 5%-50%, αντιστρόφως ανάλογη με το ύψος του εισοδήματος (δηλαδή 5% για εισοδήματα 54.000 – 55.000 ευρώ και 50% για 7.000 – 10.000 ευρώ) για την περίοδο 2017-’19. Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος έχει τεθεί στα 70.320 ευρώ.
Περίοδος χάριτος
Υπό επεξεργασία φαίνεται πως είναι επίσης το ενδεχόμενο παράτασης της 5ετούς «περιόδου χάριτος» που έχει εξαγγελθεί για τους νέους επιστήμονες σε συνδυασμό ίσως και με τις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών.Οι επιστήμονες, από την άλλη, σκληραίνουν τη στάση τους και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υποδομών, ενώ ανακοίνωσαν «δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα παραγωγικά υπουργεία».
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες δόθηκε και παράταση μέχρι 30 Ιουνίου φέτος στην προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 για όλους τους κλάδους του ΕΤΑΑ. Δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί έπρεπε να καταβάλουν τις εισφορές του 2015 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016, ενώ τώρα μπορούν να πληρώσουν, χωρίς έννομες συνέπειες για ασφαλισμένους και εργοδότες, μέχρι και 30 Ιουνίου.
Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το