Άρθρα

Νέες προοπτικές στην εξοχική κατοικία

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή

Η εξοχική κατοικία πάντα είχε μια ιδιαίτερη αξία για τον Έλληνα, καθώς λόγω του ποικίλου γεωγραφικού ανάγλυφου, ορεινό, παραθαλάσσιο, νησιωτικό, αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών, μπορούσε να την αξιοποιεί απολαμβάνοντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2010 πολλές εξοχικές κατοικίες ανοικοδομήθηκαν συμβάλλοντας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορεί οι Έλληνες να μην είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα εξοχικό, ωστόσο, ήταν οι ξένοι που ανακάλυψαν τις ευκαιρίες μιας όμορφης ζωής διαμένοντας σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα ή στο υπέροχο βουνό σε συνδυασμό πάντα με το ελκυστικό πολιτιστικό υπόβαθρο, και έτσι επένδυσαν στις εξοχικές κατοικίες, σε βαθμό που να έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και στη Μαγνησία.
Συνεπώς η εξοχική κατοικία ποτέ δεν σταμάτησε να «μαγνητίζει», γιατί προσφέρει την πολυπόθητη ποιότητα ζωής, με την ηρεμία της φύσης, τη γοητεία της ησυχίας και την άνεση της ιδιοκτησίας, που κάθε άνθρωπος ονειρεύεται.
Αυτή η τάση δεν ανακόπηκε ούτε τώρα στην πανδημία που διανύουμε. Φέτος μάλιστα το καλοκαίρι που είναι πολύ πιο καλό τουριστικά από το περσινό, η αξία της εξοχικής κατοικίας είναι πολλαπλή και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές.

Μιλώντας για τη Μαγνησία θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάδειξης και αξιοποίησης της εξοχικής κατοικίας.
Πρώτον, είναι αυτοί που θα αγοράσουν ένα οικόπεδο και στη συνέχεια θα κτίσουν το εξοχικό τους με την οικονομική τους δυνατότητα να καθορίζει και τις επιλογές τους.
Δεύτερον, υπάρχουν οι πολίτες που ίσως αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία, οι οποίοι αποφασίζουν να ανακαινίσουν και να επισκευάσουν τις εξοχικές κατοικίες ή τις κατοικίες στα χωριά καταγωγής τους που για κάποια χρόνια μπορεί να είχαν αφήσει, προκειμένου να ξεκουράζονται εκεί και να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα της πόλης.
Με μια μικρή σχετικά οικονομική δαπάνη, θα μπορούν να κάνουν ξανά λειτουργικό το εξοχικό τους και να το χαίρονται όλο τον χρόνο.
Παράλληλα μπορούν να το αξιοποιήσουν έχοντας κάποιο έσοδο μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και είναι μια τάση που παρατηρείται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία. Άρα το όφελος είναι διπλό.

Τρίτον, υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν οικόπεδο και αποφασίζουν να κτίσουν ένα εξοχικό.
Η ανέγερση ενός εξοχικού δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική δραστηριότητα που ωφελεί έναν κύκλο επαγγελμάτων. Παράλληλα είναι μια προστιθέμενη αξία για μια περιοχή, δίνει ζωή σε έναν τόπο, καθώς μετακινούνται άνθρωποι και το βασικότερο, δημιουργούνται συνθήκες προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς οι κατασκευές μπορούν και πρέπει να έχουν οικολογικά χαρακτηριστικά που να αντέχουν στον χρόνο. Και αυτό πρέπει να είναι μέλημα του κάθε κατασκευαστή για να το διασφαλίσει.
Σε κάθε περίπτωση η εξοχική κατοικία αποτελεί μια επένδυση. Επένδυση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, επένδυση ακόμη και στη βελτίωση των εσόδων μας.
Σε μια περιοχή, όπως η Μαγνησία, που ζει και από τον τουρισμό-και αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη-το εξοχικό είναι ένας ανεκτίμητος πόρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το