Ελλάδα

Νέες εξελίξεις στο Ποτάμι προκαλούν οι δεσμεύσεις Τσίπρα

Νέες εξελίξεις στο Ποτάμι προκαλούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για το τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που απώλεσει την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πριν την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα είχε δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι αναφορικά με τη στάση που θα κρατούσε στην Συμφωνία των Πρεσπών αν ο Πάνος Καμμένος ήρε την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να εγκλωβίσει τους βουλευτές που θα έλεγαν «ναι» στην Συμφωνία ως οιονεί υποστηριχτές της κυβέρνησης.

Οι προβληματισμοί αυτοί διατυπώθηκαν και κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού που συνεδρίασε χθες. Εάν και δεν υπήρξε τελική απόφαση κοινή συνισταμένη των απόψεων που διατυπώθηκαν (Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης κ.α) είναι ότι δεν μπορεί να έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, αν δεν λυθεί νωρίτερα το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, στην περίπτωση που θα αποχωρήσουν ή έχουν αποχωρήσει οι ΑΝΕΛ.
Ως εκ τούτου –κατέληξε το Ποτάμι- ο Πρωθυπουργός έχει να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών ή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και στην συνέχεια να πάει σε εκλογές.

Η Σεβαστουπόλεως έκρινε ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη υπογράμμιζαν ότι στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τότε αποτελεί μονόδρομο η κατάθεση πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης. Αν και διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση πρόσθεταν ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη στήριξη της Συμφωνίας για τα Σκόπια.

Ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξη του στο πρώτο πρόγραμμα χαρακτήρισε αυτονόητες τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης πριν την κύρωση της συμφωνίας. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι η χώρα έχει μπει αναμφισβήτητα σε πολιτική κρίση και καταλήγοντας σημείωσε «νομίζω ότι η βασική διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέμφθηκε όμως παράλληλα και όσους αφήνουν αιχμές με ανυπόστατες κατηγορίες περί αποστατών και αργυρώνητων για όσους στηρίξουν την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. «Η στάση μου είναι θετική» είπε, διευκρινίζοντας βέβαια ότι θα εξαρτήσει τη στάση και τη ψήφο του ανάλογα με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Εξήγησε «Αν δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ατμόσφαιρα που δεν σηκώνει τέτοιου τύπου μεγάλες εθνικές πρωτοβουλίες γιατί δεν υπάρχει στην πολιτική ζωή σταθερότητα και ομαλή πορεία, προφανώς θα επηρεαστεί η άποψή μου. Είναι σαφές. Δεν μπορώ να αγνοήσω το πολιτικό κλίμα, αλίμονο. Εδώ δεν το αγνοεί ο Πρωθυπουργός. Χτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορώ να την φέρω, εάν δεν ξέρω αν έχω κυβέρνηση».
Γεγονός είναι ότι δεν έχουν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού τις ίδιες θέσεις για αυτό και η Σεβαστοπούλεως δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αναλυτικότερα:

Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης λένε «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου, αλλά κρίνουν θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Σπύρος Δανέλλης βρίσκεται σταθερά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τάσσεται υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Όχι» σε όλα λένε ο Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και ο Γιώργος Αμυράς. Ο τελευταίος μάλιστα εκφράζει την άποψη ότι και η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Φωτογραφία: INTIMENEWS
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το