Ελλάδα

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ενα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, καθώς και τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, είναι τα εντυπωσιακότερα από τα ευρήματα της φετινής πρώτης ανασκαφικής περιόδου στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Θα ερευνηθούν τα αγάλματα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ανήκαν στο ίδιο ναυάγιο. Εάν δεν ανήκαν σε κάποιο ή κάποια από αυτά, τότε επιβεβαιώνεται ότι στον πυθμένα υπάρχουν και άλλα γλυπτά.

Αυτή την εικασία έχει εκφράσει ο δρ Μπρένταν Φόλεϊ μετά την ανεύρεση του πρώτου δόρατος. Απλώς η κατάσταση των μαρμάρινων μελών είναι πολύ κακή ύστερα από τόσους αιώνες παραμονής στον πάτο της θάλασσας. Υπάρχουν επίσης για πρώτη φορά απτές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει και δεύτερο ναυαγισμένο σκαρί.

Η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δαχτυλίδι είναι μερικά από τα υπόλοιπα επίσης σημαντικά ευρήματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα ανήκαν στο πλήρωμα και σε πιθανούς επιβάτες και πόσα στο φορτίο του πλοίου. Συνολικά εντοπίστηκαν περίπου 60 αντικείμενα σε βάθος περίπου 55 μέτρων. Η ανασκαφή έχει επικεντρωθεί σε σημείο το οποίο δεν έχουν ερευνήσει οι Συμιακοί σφουγγαράδες και ο Κουστό.

 Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) περίπου 100 κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

Στον χώρο που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ακόμα ναυαγίου εντοπίστηκαν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου. Πρόκειται για έναν μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και διαφορετικού τύπου καρφιών, κεράμων αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρος Α. Σίμωσι με την ομάδα της Εφορείας και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, από τις 22 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου. Η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί στο τέλος Αυγούστου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται την Τετάρτη

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης…

30 Ιανουαρίου 2024

Η Λιάνα Κανέλλη εξομολογείται την περιπέτεια της υγείας της: Γύρισα από την κόλαση – Βαριά πνευμονία από δυο ιούς

«Γύρισα απ’ την κόλαση. Μια βαριά πνευμονία με δυο ιούς, την ατυχία μου μέσα, και…

30 Ιανουαρίου 2024

Τζάμι έπεσε στο κεφάλι μαθητή

Κομμάτι από τζάμι που αποσπάστηκε από εγκαταλελειμμένο κτίριο παραλίγο να προκαλούσε τραγωδία αφού προσγειώθηκε στο…

30 Ιανουαρίου 2024

Απεργία για τις 28 Φεβρουαρίου προκήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας στις…

30 Ιανουαρίου 2024

Συνελήφθη 80χρονος που πουλούσε πλαστούς πίνακες – Βρέθηκαν στην κατοχή του και αρχαία

Στη σύλληψη ενός 80χρονου ημεδαπού για πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία…

30 Ιανουαρίου 2024

Τροχαίο στο κέντρο του Βόλου

Τροχαίο στο κέντρο του Βόλου σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Το τροχαίο σημειώθηκε στην οδό Δημητριάδος…

30 Ιανουαρίου 2024