Τοπικά

Νέες αντιδράσεις για μνημείο από την Επιτροπή κατοίκων στη Συκή

Η απομάκρυνση μνημείου τιμής στη Συκή συνεχίζει να διχάζει την τοπική κοινωνία. «Τα μνημεία υπάρχουν για να αποδίδονται τιμές. Όταν εξαφανίζονται με υπαιτιότητα κάποιων, χάνουν αυτή τους την ιδιότητα», καταγγέλλει η Επιτροπή Κατοίκων που για όσα συμβαίνουν θεωρεί υπεύθυνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού Συλλόγου «Γεώργιος Ρηματισίδης», τα οποία πριν μέρες καθαίρεσαν το μνημείο – σταυρό.
Η Επιτροπή καταγγέλλει πως ουδέποτε υπήρξε γενική συνέλευση για εξαφάνιση του μνημείου, όπως επισήμως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.
«Ποτέ δε δημοσιεύτηκε πρόσκληση προς γενική συνέλευση από το ΔΣ και ποτέ δεν έλαβε χώρα τέτοια συνέλευση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μέσα στην κατάσταση στην οποία ζούμε να γίνει γενική συνέλευση; Ένα μεγάλο ψεύδος το οποίο παίζει με τη νοημοσύνη μας και αποδεικνύει πού μπορούν κάποιοι άνθρωποι να φτάσουν για να υποστηρίξουν τις αυθαίρετες και παράνομες κινήσεις τους. Προκαλούμε το ΔΣ να δημοσιεύσει τα πρακτικά αυτής της συνέλευσης καθώς και τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτή, την πρόσκληση την οποία απηύθυνε προς τα μέλη του καθώς και την ανακοίνωση για διοργάνωση της συνέλευσης αυτής», αναφέρει η Επιτροπή.

Το Τοπικό Συμβούλιο Συκής αποφάσισε αρχικά την παραχώρηση χώρου προς το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής με πλειοψηφία 3-2 υπέρ απόφαση την οποία ωστόσο το τοπικό συμβούλιο αναίρεσε με νέα απόφαση υπ’ αριθμ. 5/2021 μέσω έκτακτης συνέλευσης την 23η Μαρτίου 2021, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 40511/26-03-2021. Το συμβούλιο τάχθηκε με πλειοψηφία 4-1 υπέρ της αναίρεσης της αρχικής παραχώρησης.

«Παρά το γεγονός της ανάκλησης της απόφασης και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου το απόγευμα, αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν το μνημείο σε νέο χώρο αυθαίρετα και χωρίς τη γραπτή και νόμιμη συγκατάθεση κανενός υπεύθυνου φορέα. Στο σημείο βρέθηκαν 30 κάτοικοι του χωριού εμποδίζοντας την επανατοποθέτηση. Απάντησαν με ύβρεις και απαξίωση προς τους αγανακτισμένους πολίτες και αυτό οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας αλλά και σε μηνύσεις κατοίκων προς τους ιθύνοντες. Ο Σύλλογος δεν αναφέρει επίσημα, πώς χωρίς άδεια και χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του χωριού μας, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους με ψήφισμα και υπογραφές καταφέρονται κατά της μεταφοράς και απαιτούν την επανατοποθέτηση του μνημείου στη φυσική του θέση, κρατάει παράνομα, άδικα και εγωιστικά ένα μνημείο του κοινωνικού συνόλου, ένα μνημείο του χωριού μακριά από την τοποθεσία που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα;

Το μνημείο ξηλώθηκε στην κυριολεξία χωρίς μελέτη ή παρουσία μηχανικού. Παράλληλα, σε εκκλήσεις κατοίκων και μελών του Συλλόγου προς μέλη του ΔΣ για να εμφανίσουν το μνημείο ή να τους αφήσουν να το δουν, υπήρχε έντονη άρνηση. Αδιαφορία επίσης υπήρξε ακόμη και σε γραπτή αίτηση του πρώην προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, κ. Στέφανου Βαούτη, ο οποίος ζήτησε να δει το μνημείο και να πληροφορηθεί την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Αυτός που λέει ότι το προστατεύει, από ποιον ορίστηκε υπεύθυνος άραγε να το καθαιρέσει και να το εξαφανίσει, κρατώντας το για τον εαυτό του και για λίγους και εκλεκτούς; Είναι ένα μαρμάρινο ομοίωμα σταυρού–μνημείο, περιουσία κανενός άλλου εκτός από του ίδιου του χωριού, τοποθετημένο πριν δύο έτη με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σε δημοτικό χώρο; Αν ναι, που είναι τα έγγραφα ιδιοκτησίας που έχει στην κατοχή του το ΔΣ;

Το Σάββατο η μνήμη των εκτελεσθέντων δεν εορτάστηκε ως έπρεπε. Το μνημείο δε βρισκόταν στη θέση του και όποιος πέρασε από το σημείο στο οποίο ήταν τοποθετημένο τόσα χρόνια, το μόνο που αντίκρυσε ήταν ένας σωρός από μπάζα και μία ακέφαλη βάση. Έτσι ξέρει να τιμάει τη μνήμη πεσόντων υπέρ πατρίδος το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής; Γιατί τόση βιασύνη να φύγει από τη θέση του ένα μνημείο μία μόλις εβδομάδα πριν το μνημόσυνό του;
Ειλικρινά μόνο θλίψη και οδύνη μπορούν να προκαλέσουν όσα ζει το χωριό εδώ και δύο βδομάδες από την απαράδεκτη και ανάρμοστη – παράνομη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων.
Τα μνημεία μήτε ενώνουν, μήτε διχάζουν. Τα μνημεία στήνονται για να θυμίζουν γεγονότα και πρόσωπα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το