Τοπικά

Νέες αγέλες αδέσποτων στην πόλη του Βόλου – Οξύνεται και πάλι το πρόβλημα “Θ”

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Οξύνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πάλι το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη του Βόλου, καθώς πολίτες καταγγέλλουν ότι νέες αγέλες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε συνοικίες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, υπάρχουν καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σε ηλικιωμένους, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός. Οι αναφορές των πολιτών καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Βόλου να δώσει ουσιαστική λύση, παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δεσμεύσεις της.
Οι νέες αγέλες αδέσποτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη συνοικία του Αγ. Κων/νου, αλλά και στο ύψος της γέφυρας του Κραυσίδωνα στη Νέα Ιωνία, με τους πολίτες να αναφέρουν ότι ορισμένα σκυλιά φοράνε και λουριά, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχουν εγκαταλειφθεί πρόσφατα από τους ιδιοκτήτες τους.
Με δεδομένη τη μικρή δυναμικότητα φιλοξενίας αδέσποτων στο δημοτικό κυνοκομείο, το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου διογκώνεται καθημερινά. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις αδέσποτων σε ηλικιωμένους, χωρίς ευτυχώς να καταγραφεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη του Βόλου καταδεικνύει από τη μια την έλλειψη παιδείας από τους ιδιοκτήτες τους που τα εγκαταλείπουν ή δεν τα στειρώνουν και από την άλλη την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικαλούνται λόγω της οικονομικής κρίσης αδυναμία συντήρησης των σκυλιών που έχουν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να καταλήξουν στο δρόμο.
Από την άλλη, υπάρχουν και ιδιοκτήτες σκύλων που δεν προχώρησαν στη στείρωσή τους, με αποτέλεσμα να γεννήσουν κουτάβια, τα οποία εγκατέλειψαν σε διάφορα σημεία της πόλης, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις νέες γενιές αδέσποτων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Από την πλευρά τους οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν από τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην τα εγκαταλείπουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία, καθώς από τη στιγμή που τα βάζουν στο σπίτι τους, αποτελούν στην ουσία μέλος της οικογένειάς τους».
Να αναφερθεί ότι με βάση τη νομοθεσία οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων, που να τηρούν συγκεκριμένους όρους λειτουργίας. Επίσης, θα πρέπει να λειτουργούν συνεργεία από κατάλληλα άτομα που θα περισυλλέγουν τα ζώα, προκειμένου στη συνέχεια να οδηγούνται σε κτηνιατρεία για να τους παρασχεθεί κτηνιατρική βοήθεια, να στειρωθούν, να σημανθούν και να καταγραφούν.
Προβλέπεται μάλιστα, η προώθηση της υιοθεσίας τους, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, απαγορεύεται όμως η απελευθέρωσή τους κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Νόμος προβλέπει επίσης ότι οι Δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και σημεία παροχής τροφής και νερού στις περιοχές που επανεντάσσονται τα αδέσποτα, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το