Τοπικά

Νέα τροπή στην υπόθεση διεκδίκησης της επιμέλειας 6χρονου – Ισχυρός ο γάμος του 40χρονου Πακιστανού με τη Βολιώτισσα

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» με τον 40χρονο Πακιστανό, που διεκδικεί την επιμέλεια ενός 6χρονου αγοριού, που έχει αποκτήσει με 29χρονη Βολιώτισσα. Τον Ιανουάριο το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων, είχε κρίνει ότι ο γάμος του Πακιστανού με την Ελληνίδα ήταν ανυπόστατος, αναγκάζοντας τον 40χρονο να αναζητήσει την πιστοποίησή του επίσημα από τη χώρα του.

Χθες, όπως έγινε γνωστό, η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν απάντησε επίσημα στον 40χρονο, ότι ο πολιτικός γάμος που είχε τελέσει με την Ελληνίδα, στις 12 Ιουλίου του 2012, στην περιφέρεια του Ναροβάλ του Πακιστάν, ισχύει. Μάλιστα στη βεβαίωση που εκδόθηκε από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα και φέρει θεώρηση του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισημαίνεται πως ο γάμος έχει καταχωριστεί στο ληξιαρχείο της εν λόγω περιφέρειας και τελέστηκε σύμφωνα με τους υπ’ αριθμόν 8 και 10 κανόνες του διατάγματος περί μουσουλμανικών οικογενειών (8, 1961) και για τον λόγο αυτό είναι νομικά ισχυρός.
Ο 40χρονος Πακιστανός είχε ζητήσει με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού και η αίτησή του είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα, με το αιτιολογικό ότι ο γάμος του με την Ελληνίδα είναι ανυπόστατος.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, για την καταγγελία που είχε κάνει ο 40χρονος, πως ο 6χρονος είχε κακοποιηθεί, καθώς στην κοιλιά του ήταν εμφανής ουλή, μήκους 8 εκατοστών. Για την υπόθεση αυτή είχε μάλιστα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Από την πλευρά εξάλλου της Ελληνίδας πρώην συντρόφου του Πακιστανού και του Έλληνα συντρόφου της έχει κατατεθεί μήνυση για ψευδή καταμήνυση.
Εφόσον η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν πιστοποίησε την ισχύ νόμιμου πολιτικού γάμου, τότε η υπόθεση λαμβάνει άλλη τροπή, καθώς πλέον ο 40χρονος αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου την επιμέλεια του παιδιού, του οποίου φέρεται να είναι πατέρας.
Στο «σίριαλ» υπάρχει και άλλο επεισόδιο, καθώς απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου η προσωρινή διαταγή και αναβλήθηκε προχθές Πέμπτη η συζήτηση της αίτησης της Ελληνίδας πρώην συντρόφου του 40χρονου, να μη βλέπει ο Πακιστανός τον 6χρονο.

Η πλευρά του Πακιστανού προσανατολίζεται τώρα στην κατάθεση κύριας αγωγής για την ανάθεση της επιμέλειας του 6χρονου…
Σημειώνεται πως η υπόθεση – γρίφος απασχολεί την τελευταία πενταετία την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και την ελληνική δημόσια διοίκηση.
Ο 40χρονος Πακιστανός υποστηρίζει πως είναι ο πατέρας του παιδιού και θέλει να αναλάβει την επιμέλειά του, από την 29χρονη Βολιώτισσα, που είναι η μητέρα του παιδιού, αλλά φέρεται να συζεί με Έλληνα και η οποία το έχει υπό την επιμέλειά της, αλλά που την κατηγορεί ο 40χρονος, πως το έχει παραδώσει στη νονά του, η οποία και το μεγαλώνει, χωρίς να γνωρίζει, αν τελικά ο αλλοδαπός είναι ο πραγματικός του πατέρας…
Ο αλλοδαπός προσέφυγε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, προκειμένου να αναλάβει προσωρινά την αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας και επιμέλειας του 6χρονου.

Δικαστικό μπέρδεμα
Ο Πακιστανός έχει δικαιωθεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) (αριθμός απόφασης 151/2018), με την οποία του επιτρέπεται προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο παιδί του εναλλάξ ανά Σαββατοκύριακο, στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα και στις θερινές του διακοπές, κατά τα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό… Επίσης του επιτρέπεται τηλεφωνική επικοινωνία με τον 6χρονο. Το μπλέξιμο στην υπόθεση, που καλείται να διαλευκάνει η ελληνική δικαιοσύνη, άρχισε με τη γέννηση του παιδιού του 40χρονου αλλοδαπού και της 29χρονης Βολιώτισσας, τον Ιανουάριο του 2014. Ο 40χρονος έλειπε στο Πακιστάν, όπου φέρονται να είχαν τελέσει πολιτικό γάμο οι δυο τους τον Ιούλιο του 2012. Η 29χρονη μητέρα μετά τη γέννηση του αγοριού δήλωσε σε συμβολαιογράφο, ενώπιον 35χρονου Έλληνα με τον οποίο φέρεται σήμερα να συζεί, ότι το παιδί ήταν άγνωστου πατέρα και τέκνο γονέων χωρίς γάμο… Τη δήλωση αυτή έκανε και στο Ληξιαρχείο, ενώ παράλληλα ο 35χρονος Έλληνας αναγνώρισε ως δικό του τέκνο το παιδί, με άλλη συμβολαιογραφική πράξη και πέτυχαν να καταχωρηθεί αυτό και στο Ληξιαρχείο κατόπιν. Ωστόσο ο 40χρονος Πακιστανός, που θεωρεί πως το παιδί είναι δικό του, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και με την υπ’ αριθμόν 194/12-2-2018 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου έκρινε ένοχους την 29χρονη και τον Έλληνα σύντροφό της για τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση και για ψευδή ανωμοτί κατάθεση από κοινού και τους καταδίκασε τον καθένα σε συνολική ποινή φυλάκισης 17 μηνών.

Και διοικητικό…
Με την υπ’ αριθμόν 301/5-6-2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου διορθώθηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης και το όνομα που δόθηκε στο παιδί, ήταν το όνομα του 40χρονου αλλοδαπού, που θεωρεί πως είναι ο πραγματικός του πατέρας και όχι αυτό που είχαν δώσει η μητέρα του με τον νυν σύντροφό της. Ωστόσο το ελληνικό προξενείο του Ισλαμαμπάντ με το υπ’ αριθμόν 700.8/17/ΑΣ409/13-8-2018 έγγραφό του είχε αναφέρει, πως το ξενόγλωσσο κείμενο του γάμου του Πακιστανού δεν είναι πιστοποιητικό πολιτικού γάμου, αλλά συμβόλαιο μουσουλμανικού γάμου του με την Ελληνίδα, το οποίο μάλιστα με το ισλαμικό δίκαιο έχει ιερολογηθεί από μουσουλμάνο ιερουργό και ότι στην ισλαμική δημοκρατία του Πακιστάν δεν υφίσταται καν ο θεσμός του πολιτικού γάμου. Επιπλέον αναγράφεται στο έγγραφο ότι ο Πακιστανός είναι δίγαμος… Η Βολιώτισσα, πριν συνάψει σχέση με τον 35χρονο Βολιώτη, φέρεται να διέμενε στο σπίτι του αδερφού του Πακιστανού, ενώ ο πατέρας του παιδιού φέρεται να έστελνε χρήματα για την ανατροφή του. Ο Πακιστανός είδε το παιδί του πρώτη φορά 20 μήνες μετά τη γέννησή του, καθώς ζήτησε να λάβει βίζα από την ελληνική πρεσβεία, αλλά του απέρριψαν το αίτημα. Αποπειράθηκε τότε να έρθει στην Ελλάδα μέσω Ιράν και Τουρκίας και να περάσει το Αιγαίο με βάρκα, αλλά δεν τα κατάφερε… Τελικά με άλλον τρόπο κατόρθωσε τον Σεπτέμβριο του 2015, να έρθει στον Βόλο και με παρέμβαση τότε μιας γνωστής του Βολιώτισσας, επιχείρησε να δει το παιδί του. Κλήθηκε η μητέρα του από τη Βολιώτισσα να το παρουσιάσει στον Πακιστανό πατέρα, αλλά η μητέρα φέρεται να κατάγγειλε στην Αστυνομία πως ο Πακιστανός την παρενοχλούσε… Ο Πακιστανός συνελήφθη τότε από την Αστυνομία και κινήθηκε η διαδικασία απέλασής του, καθώς βρισκόταν παράνομα στη χώρα… Η σύλληψή του έγινε επτά ημέρες μετά τη συμβολαιογραφική πράξη της μητέρας με τον Βολιώτη θετό πατέρα, ωστόσο αυτό φέρεται να έφθασε στα αυτιά του Πακιστανού, που υπέβαλε μήνυση πριν απελαθεί, κατά παντός υπευθύνου. Η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2017, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και λόγω μη εξασφάλισης βίζας από τον Πακιστανό, συζητήθηκε τελικά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στις 12 Φεβρουαρίου 2018, που δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες, ενώ τους επέβαλε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.

Τέκνο ανυπόστατου γάμου…
Στις 9 Οκτωβρίου 2018 το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς διευκρινίζει πως η αλλοδαπή πράξη γάμου δεν δύναται να γίνει αποδεκτή από τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες και ο πολιτικός γάμος που φέρεται να τελέστηκε στο Πακιστάν, καθίσταται ανυπόστατος κατά το δίκαιο του Πακιστάν, με συνέπεια το παιδί να θεωρείται τέκνο ανυπόστατου γάμου… Επίσης το υπουργείο θεωρεί ότι δεν νομιμοποιείται καμία δημόσια υπηρεσία να προβεί σε διόρθωση στα μητρώα αρρένων και κατ’ επέκταση δεν δύναται αν γίνει καμία διόρθωση στα Δημοτολόγια όσον αφορά στα στοιχεία του ανήλικου και της πατρότητας αυτού, παρά τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου… Τώρα με τη βεβαίωση της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η υπόθεση λαμβάνει νέα τροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το