Κόσμος

Νέα τριπλή τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρίας ΕΝΙ Saipem12000 κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, καθώς το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τρία πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αλλάξει πορεία με το αιτιολογικό ότι πλέει σε «ξένα» χωρικά ύδατα.
Κυπριακές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης «navtex» την οποία εξέδωσε η Άγκυρα, στις 6 Φεβρουαρίου, για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Την τουρκική «navtex», ακύρωσε αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση “αντι-navtex”.
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έπειτα από οδηγίες από τη Ρώμη, σταμάτησε, προσωρινά, την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 και πλέον πλέει σε κυκλικά, αναμένοντας νεότερες οδηγίες.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία «ΕΝΙ», για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το