Κόσμος

Νέα τουρκική πρόκληση: Κάλεσμα για ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία

agia sofia

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με μουεζίνη να καλεί για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Η κίνηση αυτή, που παραβιάζει τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, το οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομίας της UNESCO.
Ο εκπρόσωπός του Ευστράτιος Ευθυμίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία και δυσφορία του για το νέο αυτό βήμα που «υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος».
Παρών την ώρα του καλέσματος ήταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό.
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το κάλεσμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει την ενόχληση της Ελλάδας και να αναζωπυρώσει τη διαμάχη για την «χρήση του ιστορικού κτιρίου». Άλλα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μολονότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει και άλλα καλέσματα σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες γύρω από την Αγία Σοφία, είναι η πρώτη φορά από το 1930 που μουεζίνης απηύθηνε κάλεσμα μέσα από το μνημείο.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό» ανέφερε σχετικά ο κ. Ευθυμίου, και συνέχισε: «Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει  αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

Δεύτερη πρόκληση μέσα σε ένα μήνα 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, που η Τουρκία προκαλεί μέσω της Αγίας Σοφίας. Με αφορμή το Ραμαζάνι, που λήγει την επόμενη εβδομάφα, η τουρκική κρατική τηλεόραση μεταδίδει από το εσωτερικό του μνημείου εκπομπή στην οποία αναγιγνώσκονται αποσπάσματα του Κορανίου.

Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών είχε καταδικάσει την απόφαση, κάνοντας λόγο για «ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας».

Το κάλεσμα 

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το