Ροή

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό- Κομισιόν: Κάνουμε ότι μπορούμε

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτου, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε και παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε χθες την Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα. Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στο μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Κομισιόν: Κάνουμε οι μπορούμε 

Η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές Αρχές για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και κυρίως να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Ειδομένη, δήλωσε σήμερα η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η Επιτροπή χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής προσφύγων που δεν βρίσκονται στην Ειδομένη και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, ενώ, όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε αυτά τα καταλύματα.

«Κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να μειωθούν τα τραγικά συμβάντα και να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταλύματα όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα.

Επίσης, τόνισε ότι η Επιτροπή και η Frontex παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους της 7ης Μαρτίου, καλούν την Ελλάδα να εργαστεί για τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με την ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική».

«Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έχασε την πρόκριση στα πέναλτι (4-2) από τη Γεωργία η Εθνική

Κρίμα για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που ήταν ανώτερη στην Τιφλίδα από τη Γεωργία…

26 Μαρτίου 2024

Μάλτα: Τραγωδία σε καταδυτική εκδρομή – Ένας νεκρός και 17 διασωθέντες τουρίστες

Ένας 45χρονος Ολλανδός έχασε τη ζωή του και άλλοι 17 τουρίστες διασώθηκαν σήμερα όταν ξέσπασε…

26 Μαρτίου 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο

Αυξημένη κατά 16% ήταν η εισερχόμενη τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία…

26 Μαρτίου 2024

Aρχηγός FSB: ΗΠΑ, Βρετανία, Ουκρανία, διευκόλυναν την επίθεση – Συναγερμός στην Ευρώπη

Ο αρχηγός των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δίνει νέα διάσταση στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, υποστηρίζοντας…

26 Μαρτίου 2024

Eurovision 2024: Πότε θα διαγωνιστεί η Μαρίνα Σάττι στον ημιτελικό – Στην δεκάδα το «Zari» σύμφωνα με τα στοιχήματα

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα (26.03.2024) στο Μάλμε της Σουδίας, η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης της…

26 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες – Στο 3% το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες, CEOs & startup founders. Η επιτυχής…

26 Μαρτίου 2024